Чи наважиться президент усунути Залужного?

Якщо він все ж таки не це піде, наслідки будуть катастрофічними

Суспільство серйозно дискутує на тему, наважиться чи не наважиться президент усунути Валерія Залужного. Я не буду аналізувати сутнісний аспект, хто з них правий у суперечці, котра стала публічною, бо для адекватної людини тут питань немає. І прогнозувати, наскільки відставка талановитого і авторитетного генерала буде мати негативні наслідки для країни, теж не буду – не можу компетентно оцінити ступінь драматичності. Зупинюся лише на катастрофічності наслідків для самого Зеленського.

1. Армія гарантовано не зрозуміє такого кроку верховного, тим паче, що нікого й близького до Залужного за авторитетністю їй не запропонують (його просто немає). Що це означає для Зеленського в нинішніх умовах, домисліть самі.

2. Західні партнери, від яких ми залежимо трохи більше, ніж повністю, також цієї відставки гарантовано не зрозуміють.

Суто політтехнологічно звільнення Залужного – мегадурість. Він піде, "забравши з собою" весь позитив від попереднього періоду війни

3. Суто політтехнологічно звільнення Залужного – мегадурість. Він піде, "забравши з собою" весь позитив від попереднього періоду війни. А от майбутній негатив (а він неминучий) для Зеленського посилиться в рази.

4. Залужний, наскільки можна зрозуміти від його оточення, ще не прийняв рішення про похід у політику після завершення бойових дій. Звільнення ж і неминуча образа заштовхнуть його туди автоматично.

5. Це буде поганою новиною для Зеленського як у середньостроковій, так і в найближчій перспективі (про дальню не кажу – там його на мапі немає). Навіть весняні президентські вибори він уже виграти не зможе (поки що шанси непогані).

Ну, а тепер, якщо ви все це прочитали й погодилися – забудьте. Бо верховний головнокомандувач у нас настільки капризний самодур (а його радники настільки бояться сказати слово поперек), що він цілком здатний всі ці раціональні мотиви проігнорувати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі