Російські тролі досягли свого: ми програємо на інформаційному фронті

Найкращим рішенням в цій ситуації є припинити марнувати державні кошти на сумнівні проєкти та роздати їх у вигляді грантів для українських організацій, які працюють на збільшення підтримки України

Результати виборів в Словаччині є дуже серйозним ударом по нам, який ще треба зрозуміти і оцінити. Справа не в тому, що переміг популіст Роберт Фіцо, а в тому, що перемогла антиукраїнська риторика. Тобто значна частина словаків налаштовані проти України. Маючи можливість спостерігати за тим, що відбувалось в словацьких соцмережах, я можу сказати, що росіяни інформаційно атакували на всіх рівнях. Фактично завдяки російським тролям і ботам була створена агресивна атмосфера боротьби з підтримкою України, ЛГБТ та "Америкою", яка це все насаджує. Вливши значні ресурси в ці речі, Кремль мобілізував прихильників Фіцо переважно в регіонах та малих містах.

Перемога "Альтернативи" на виборах в Німеччині буде колосальним викликом для нас, якщо війна перетвориться на затяжну

Урок Словаччини для нас має бути вивченим і з інших причин. "Альтернатива для Німеччини" – проросійська неонацистська партія – вперше в історії вийшла на друге місце в опитуваннях. Риторика цієї партії є антиукраїнською, а її лідерів пов'язують з росіянами. Зрозуміло, що тут теж не сидять без діла російські боти і тролі. Перемога "Альтернативи" буде колосальним викликом для нас, якщо війна перетвориться на затяжну. Подібна історія розгортається в США з Дональдом Трампом, на прихід якого, здається, Володимир Путін вирішив зробити свою останню ставку.

Зрозуміло, що ми не можемо втручатись у вибори в цих країнах, але ми терміново маємо протидіяти зростанню антиукраїнської риторики. Здобутки, які ми мали за перших півроку війни – колосальне захоплення українцями в світі – почали вихолощуватись.

Вишенькою на торті цього провалу є новина про те, що Мінкульт витратив 60 млн грн на англомовний канал, відео якого в кращому випадку набирали 900 переглядів

По-перше, росіяни відновили системну інформаційну роботу з підтримки радикальних партій та мобілізації населення. По-друге, наша інформаційна робота зазнала серйозного провалу. Вишенькою на торті цього провалу є новина про те, що Мінкульт витратив 60 млн грн на англомовний канал, відео якого в кращому випадку набирали 900 переглядів. І мова тут не стільки про корупцію, скільки про неправильний підхід до роботи з західною громадською думкою.

Зрозуміло, що значну роль в нашій підтримці перші місяці війни відігравав наш героїзм. Але героїзму не стало менше, а підтримка впала. Чому? Тому що на донесення інформації про цей героїзм витрачались значні волонтерські зусилля. ІТ-компанії вкладали значні бюджети на таргет, а спільноти українців в кожній країні вживу переконували місцевих в необхідності підтримки. За півтора року війни зусилля і ІТ компаній, і наших спільнот серйозно видохлися і впали. І замість того, щоб підтримати цю ефективну роботу, Мінкульт тратить мільйони на нікому не потрібні канали!

Один Орбан серйозно псував наші можливості. Тепер їх двоє – Орбан і Фіцо

Найкращим рішенням в цій ситуації є припинити марнувати державні кошти і роздати їх у вигляді грантів для українських організацій за кордоном та ІТ-компаній, які працюють на збільшення підтримки України. Це посилить зусилля тих, хто і так бореться за це. І зробити треба це терміново, поки кількість російських союзників на Заході не стала критичною.

Один Орбан серйозно псував нам наші можливості. Тепер їх двоє – Орбан і Фіцо. І все це є наслідком непродуманої та провальної інформаційної політики.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі