Країни Заходу знову матимуть перевагу над Китаєм

Російсько-українська війна завершила епоху дивідендів миру по всьому світі. Світові оборонні витрати зросли минулого року

The Economist проаналізував дані IMF за останні півстоліття і не виявив кореляції між рівнем військових витрат і темпами економічного розвитку. Зв'язки занадто нелінійні.

На початку 1990-х Білл Клінтон проголосив епоху дивідендів миру, коли військові витрати США протягом короткого часу знизились з 6% до 3% ВВП, і вільні кошти пішли на соціальні і економічні програми. Проте Internet, GPS і суперкомп'ютери, які заклали базу для нової цифрової економіки, були створені не дивідендами миру, а військовими витратами 1970-1980-х.

Російсько-українська війна завершила епоху дивідендів миру по всьому світі. Світові оборонні витрати зросли минулого року на 4% до 2 трлн дол., і будуть найближчим часом зростати темпами 10-30% на рік. Можливо, військові витрати повернуться до рівня холодної війни. Однак у відсотках до ВВП цифри залишаться однозначними. Це багато, але не настільки, щоб зробити неминучою надмірну інфляцію і рецесію.

Можливо, військові витрати повернуться до рівня холодної війни

З іншого боку, західні країни знову матимуть перевагу над Китаєм в дослідженнях і розробках. До речі, вже зараз зрозуміло, що Китай вже ніколи суттєво не переважить США економічно. Зрівнятись, так, може. Загалом, та чверть світової економіки, яка припадає на США, не змінилась з 1980-х. Китай наростив свою частку за рахунок Європи і Японії. Їм і повертати.

Водночас навіть за відсутності явних лінійних кореляцій з темпами економічного зростання, кілька відсотків ВВП, які змінюють свій рух – це суттєво. Тому щонайменше процедури державного оборонного замовлення зазнають значної модернізації в усіх країнах, які зазирають в найближче майбутнє.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі