Невдоволення росте. Про що говорять "зливи" телефонних розмов

Це відображення настроїв у російських бізнес-елітах

У Росії з'явився новий медійний жанр – "витік" телефонних розмов відомих людей. Поки що йдеться про "простих" мільярдерів, а не про найбагатших людей РФ. Але хтозна, що буде далі.

Під час цих розмов співбесідники скаржаться один одному на ситуацію, пов'язану з нинішньою війною Росії проти України, на "муділ", які розв'язали цю війну, її негативні наслідки для їхнього бізнесу та взагалі для майбутнього Росії. Це відображення настроїв у російських бізнес-елітах, особливо тих її представників, хто, на їхнє ж щастя, опинився поза межами Росії. Тому нікого ці розмови особливо не дивують. Скоріше всі просто обговорюють, хто та навіщо їх зливає.

Дві найпопулярніші версії таких пояснень: 1) це роблять конкуренти, щоб підставити своїх бізнес-опонентів; 2) це робить ФСБ, щоб "підвісити на гачок" і подоїти окремих представників російської бізнес-спільноти, а паралельно нагадати всім російським елітам, що їх слухають і всі під контролем.

"Розруха починається в головах", як сказав відомий літературний персонаж

Для нас не має значення, хто і навіщо зливає ці розмови. Важливим є саме їхній зміст, фіксація настроїв російських еліт, їхні тривожні очікування. "Розруха починається в головах", як сказав відомий літературний персонаж. Оприлюднення цих настроїв їх лише посилюватиме. Це як ланцюгова реакція. Будуть, звісно, і протилежні реакції. Серйозні люди фільтруватимуть свій телефонний "базар", спростовуватимуть сам факт таких розмов. Але самі настрої нікуди не подінуться, і вони лише розширюватимуться. А якщо до цих "зливів" причетна ФСБ, то "контора" таким чином посилає сигнали про неоднозначну ситуацію у зв'язку з нинішньою війною. Там також незадоволені. Ось такий парадоксальний цей медійний жанр.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі