Як завершити війну? Американці надали стратегію

Незалежно від результатів контрнаступу наступить тупік, коли сторони не зможуть далі рухатись

В США вийшла дуже серйозна стаття "Заходу потрібна нова стратегія по Україні", яка, на мою думку, найкраще описує можливу стратегію щодо війни в Україні.

Автори Річард Хаас та Чарльз Купчан – це одні з найавторитетніших політологів. Вони пропонують дуальну стратегію:

1. Максимально повна підтримка України озброєнням та її контрнаступу.

2. Незалежно від результатів контрнаступу пропонувати Путіну переговори.

Вони прогнозують, що незалежно від результатів контрнаступу наступить тупік, коли сторони не зможуть далі рухатись. Тобто за умови успішного контрнаступу – наприклад, з виходом до Азовського моря чи навіть повернення на лінію 24 лютого – треба пропонувати Володимиру Путіну переговори, щоб не підвищувати ризики конфронтації. Це ж стосується і суперуспішного наступу зі спробою відвоювати Крим. Причому автори не вважають, що ризик є саме ядерного удару, а вважають, що в разі успіху ЗСУ Китай надасть Путіну підтримку, за умови що останній проведе масову мобілізацію. Самі автори наполягають на тому, щоб США надали Україні максимум зброї для успіху в контрнаступі.

Спустошення західних військових ресурсів вже зараз викликає серйозну тривогу

Аналогічно – із невдалим контрнаступом. Якщо рашистам вдасться відстояти захоплені території, то автори наполягають потрібно пропонувати переговори. Оскільки підтримка війни і України за таких умов сильно впаде, а спустошення західних військових ресурсів вже зараз викликає серйозну тривогу. Причому навіть під час переговорів США повинні продовжувати підтримувати Україну зброєю на випадок, якщо Путін захоче "кинути" і використати переговори для перегрупування.

Переговори не означають капітуляцію, вони повинні замінити гарячу фазу війни на холодну

Переговори не означають капітуляцію чи відмову від повернення українських територій, вони повинні замінити гарячу фазу війни на холодну. Переговори повинні вийти на компроміс, прийнятний для всіх, але вони зупинять ріст ескалації.

Я вважаю, що ця стаття має або буде мати дуже серйозний вплив на американських політиків. Справа в тому, що вже півроку американська преса розганяє тему, що адміністрація Джо Байдена не знає, як має завершитись ця війна. І ось Хаас та Купчан пропонують певну логіку.

Для нас це означає тільки одне: контрнаступ може стати дійсно останнім шансом на максимально вигідні для нас умови, і виключно від нього залежить, як завершиться війна. Тому потрібно всім знову мобілізуватись, як в перші дні війни.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі