Ми в метрі від визначального успіху

Виття на болотах судової мафії про те, як "усе погано", це добре підтверджує

Ще раз про важливе. Ми вже не раз писали, що зараз в Україні близько 2500 суддівських вакансій, а буде десь 3000. Це приблизно половина всіх суддів в Україні.

За умови сильної і незалежної Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка проводить суддівські конкурси, на ці посади прийдуть нові, компетентні й доброчесні судді. Це дає високий шанс того, що система зміниться практично до невпізнаваності.

Зараз в фіналі конкурсу до ВККС – дуже хороша вибірка з 32 фіналістів. А значить, ми в метрі від визначального успіху в судовій реформі, за яку боремося вже майже 10 років. І виття на болотах судової мафії про те, як "усе погано", це добре підтверджує.

Лакмусовим папірцем того, чи вдалася реформа Вищої ради правосуддя, буде те, як вона призначить нову ВККС

Ми також не раз писали, що головним лакмусовим папірцем того, чи вдалася реформа Вищої ради правосуддя (ВРП), буде те, як вона призначить нову ВККС.

І тут є три сценарії.

Перший – "саботаж". ВРП може вийти і сказати: конкурсна комісія не там поставила кому, а тому це все незаконно, і ми відмовляємося призначати нову ВККС. Або призначити до неї пʼять або менше суддів, що зробить її склад неповноважною, що в принципі те саме.

В таке я не вірю, бо це явний зрив євроінтеграції і підігравання ворогу.

Другий – "тихий саботаж". Призначення слабкої/підконтрольної/не налаштованої на зміни ВККС. ВРП довго пручатиметься, але таки затвердить якесь положення про відбір судді, яке, втім, не гарантуватиме оптимального вибору. ВККС призначається не явно уродська, але слабка (це все ще можливо), і на 3000 вакансій призначає не найкращих, а знов кумів/братів/сватів і взагалі кого попало.

Якби я хотів не явно, але максимально ефективно підіграти судовій мафії і саботувати судову реформу – я б саме так і робив. При цьому прямо підіграти Росії ВРП може і не хотіти, але саме так фактично і вийде.

Це непроста задача, але її треба вирішити, бо інтеграція до ЄС і успіх країни на дорозі не валяються

Третій – "максимальне сприяння". ВРП не ведеться на провокації, затверджує прозорі і чесні правила добору і визначає 16 сильних членів ВККС, орієнтованих на зміни і здатних їх втілювати. Судова реформа вдається, а з нею – євроінтеграція і подальший розвиток країни. Це непроста задача, бо з усіх боків членам ВРП зараз розповідають, який конкурс не такий і як це – допустити, щоб нова ВККС була повністю незалежною.

Але вирішити її треба, бо інтеграція до ЄС і успіх країни на дорозі не валяються. А особливо в тих умовах, у яких ми зараз є.

Сьогодні о 14:00 голова ВРП Григорій Усик дає прес-конференцію. Я думаю, з неї вже стане зрозуміло, за яким із сценаріїв ВРП вирішила піти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі