Який президент, така й промова. Головні тези путінського спічу

Було так цікаво, що публіка ледве трималася від сну

На жаль, мав можливість послухати виступ кремлівського диктатора. Багато очікували від цієї промови умовної відповіді Джо Байдену на його візит і майбутню промову в Польщі. Якщо це дійсно була ця відповідь, то росіяни вже програли цей інформаційний раунд.

Головне з цього всього абсурду – Росія призупинила членство в Договорі про стратегічне наступальне озброєння. Тому останній договір ядерної системи стримування перестав де-факто працювати. Паралельно Путін також заявив, що у разі проведення ядерних випробувань зі сторони США такі само випробування проведе і Росія, але "першою Росія це робити не буде". Також диктатор відкинув будь-яку можливість перепідписати цей договір лише із США, але при цьому запропонував підписати цей договір з усім НАТО (!). При цьому і в Москві, і в західних столицях чудово розуміють, що без Китаю нові такі домовленості нічого вартувати не будуть. То чи буде відгук на цю пропозицію в промові Сі Цзіньпіня через пару днів? Подивимося, але ситуація вже цікава.

Риторика і навіть сама подача тексту була в характері "п'яна розмова про політику на кухні о третій ночі"

З психологічної сторони пару цікавих моментів варто відмітити – в зовнішньополітичному блоці багато кричав, говорив швидко, часто відривався від тексту на доволі дивну "отсєбятіну". Риторика і навіть сама подача тексту була в характері "п'яна розмова про політику на кухні о третій ночі".

Постійний "вотебаутизм" по Заходу – "а ось у них... а там ось так... а як щодо... а ось коли...". Аргументація стабільно слабка та однобока, і застосування цієї маніпуляції вже просто не виглядає ефективним. Проте був один гарний момент – наїхав сильно на олігархів, які втратили статки на Заході. Умовний посил "всьому народу тільки добре, що у вас все пропало. Так вам і треба, бо я ж попереджав". Очевидно, тепер кордони закривають і олігархам – і фізично, і ментально. Значить, є проблеми, і вирішувати їх треба вже радикально. І це добре.

Тезово і наративно прямо попунктово виконав диктаторське комбо: завуальовано погрожував ядеркою, "Захід гниє, а ми еталон чистоти", західні народи ненавидять свої еліти, і ми маємо помогати поневоленим народам, в Україні усюди нацисти і усюди свастика, Україна окупована Заходом вже багато років, Захід обманув Росію і саме Захід скинув Росію в кризу 90-х, ми не починали війну, її почав Захід…

Коротше кажучи, уявіть, що ви прочитали російські соцмережі по ключових заголовках та найбільш популярних коментарях

Коротше кажучи, уявіть, що ви прочитали російські соцмережі по ключових заголовках та найбільш популярних коментарях. Так десь промова і написалася, навіть капслок в більшості випадків був збережений.

Також помітно загострення загальної диктаторської хвороби – Путін знову вважає себе "генералом-адміралом", який займається абсолютно всім і абсолютно на кожному рівні. Особливо це помітно було в частині соціалки та у військових питаннях – відповідно, підозри про пряме керування бойовими діями цілком може знайти своє підтвердження.

Публіка, як завжди, заледве трималася від сну – ось вона, стабільність. Хіба цитата Столипіна про "право Росії бути сильною" трохи всіх розбудила.

Загалом, за настрій, подачу і текстовку ставлю 2 Мюнхенські промови-2007 із 10. А якщо міряти виступами пізнього Брєжнєва, то тверді 8/10.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі