ЄС чекає на зміни. Влада чекає, поки "само розсмокчеться"

У нас буде або правова держава, або ні. Третього не дано

Президент Володимир Зеленський підписав скандальний закон про посилення покарання для військових.

Цікаво, що з точки зору Конституції закону-то більше немає, бо пройшли строки і його підписання, і накладення вето. І це 100% підстава для звернення до Конституційного суду, який уже раніше визнавав закони неконституційними з процедурних (але інших) підстав. А от як КСУ подивиться саме на цей кейс (якщо буде звернення) і яку практику сформує – прямо залежить від того, хто буде його суддями. Якщо незалежні професіонали, як цього вимагає здоровий глузд і Конституція – то вони ухвалять справедливе рішення і захистять правда людей. В цьому випадку – військовослужбовців, в інших – мільйонів інших. Якщо ж це будуть політично залежні фігури – то все буде як в Угорщині, Білорусі, чи, прости господи, Росії.

А кейсів, крім цього, ще ого-го – від медичної реформи до Антикорупційного суду і від судової до ринку землі. І це лише те, що вже на розгляді. Попереду ще вступ до ЄС, НАТО, реінтеграція територій і багато іншого, не кажучи вже про дострокові вибори. І по кожній справі потрібно боронити людей і Конституцію.

Вже більше місяця пройшло з оприлюднення позиції ЄС, що зміни до закону про Конституційний суд необхідні. Але влада вдає, що все само по собі розсмокчеться

Нагадаю, вже більше місяця пройшло з оприлюднення позиції ЄС, що зміни до закону про Конституційний суд необхідні. Останню вимогу ЄС вже кілька разів повторив, наголосивши, що від цього прямо залежить рух до ЄС. Але влада вдає, що все окей і все само по собі розсмокчеться. Профільна віцепрем'єрка Ольга Стефанішина фактично ігнорує позицію ЄС, а парламент і рада суддів уже навперебій пішли призначати підконтрольних членів комісії.

Але так не буде. Не розсмокчеться.

В нас буде або правова спроможна держава-член ЄС, де захищені права військових і цивільних, або навпаки.

Третього не дано.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі