Наші судді не готові до демократії

Але найгіршого сценарію ми уникли, і це вже добре

Судді таки вибрали в члени Вищої ради правосуддя (ВРП) любителя РФ і регіоналів Сергій Бурлакова.

Очевидно, моя оцінка того, що судді готові до демократії, виявилася дещо передчасною.

Звісно, добре, що судді змогли домовитися, нарешті вибрати 8 членів і запустити ВРП. Принаймні, вони не зірвали євроінтеграцію.Але велике питання, які в цієї ВРП з таким складом будуть рішення і як далеко ми з ними на шляху євроінтеграції зайдем.

На жаль, поки що склалася така ситуація з кандидатами від суддів – мало того, що серед них дуже мало незаплямованих, так ще й за цих незаплямованих категорично відмовляється голосувати суддівська спільнота.

Це все відголоски того, що ще в 2016 році під час змін до Конституції ми заклали принцип суддівського самоврядування

Це все відголоски того, що ще в 2016 році під час змін до Конституції ми заклали принцип суддівського самоврядування, де все чи майже все вирішують "судді, обрані суддями". Це класно працює для збереження статусу-кво, але максимально згубно для будь-яких змін.

Втім, усе дуже швидко стане ясно після перших рішень нової ВРП. Наприклад, про обрання голови і заступника – вже дуже скоро. А трохи згодом – про затвердження остаточного списку 16 членів ВККС з 32 фіналістів, яких їм дасть конкурсна комісія.

Короче, зберігаємо спокій і уважно спостерігаємо. Найгіршого сценарію ми уникли, і це вже добре.

А ітерацій судової реформи ми зробимо рівно стільки, скільки буде необхідно для утвердження в Україні справедливого суду і верховенства права.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі