Мандаринове божевілля. Чи дійсно корисні цитруси
Ви знали, що денна норма – це 1-2 мандаринки?
На Новий рік без цитрусових, а особливо мандаринів та апельсинів – аж ніяк. Це і традиція, і прикраса, і, головне, аромат самих новорічних свят! Але чи дійсно всі цитрусові такі корисні, як про них кажуть?
Дійсно, цитрусові є смачними постачальниками корисних речовин: в першу чергу вітаміну С, а також мікроелементів і антиоксидантів. Наприклад, у плодах мандаринів високий вміст аскорбінової кислоти (38% добової норми в 100 г), але це менше, ніж в апельсинах (там його відповідно 59%). Обидва фрукта не дуже багаті іншими вітамінами. За мінеральним складом їх плоди також схожі, бо містять калій, кальцій, кремній, магній. Мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що закутує дольки: там міститься велика кількість глікозидів, які зміцнюють серце.
Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти, що містяться в апельсинах, допоможе зберегти еластичною шкіру
Цитрусові мають й інші корисні речовини. Наприклад, в апельсинах є не тільки антиоксидант – вітамін C. Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти цього фрукту допоможе зберегти еластичною шкіру, надасть їй більш здорового вигляду. Цей ефект мають як косметичні засоби з вмістом апельсину, так і самі фрукти при їх споживанні.
Лимон знаменитий своїм кислим смаком та високим вмістом вітаміну С. Мореплавці брали з собою лимони в далекі плавання як засіб від цинги – цей вітамін практично не руйнується, тому довго зберігається в плоді.
З якими продуктами поєднуються цитруси? Як фрукти, що містить кислоти, цитруси добре поєднуються з м'ясом і рибою. Солодкі цитруси – апельсини, мандарини, помело і навіть грейпфрути – прекрасні самі по собі. Їх їдять свіжими, додають у фруктові та овочеві салати.
Цитруси не варто вживати їх людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку і розладами кишечнику
Дітям цитрусові треба давати з обережністю, вони протипоказані при діатезах. Також не варто вживати їх людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку і розладами кишечнику. Хворі на цукровий діабет повинні пам'ятати про високий вміст цукру в мандаринах і апельсинах. Слід також пам'ятати, що мандарини та апельсини мають вищий за інші цитрусові глікемічний індекс – такий же приблизно, як у хурми, винограду чи яблук. Рекомендую їсти мандарин не більше 1-2 штук дорослим, а дитині достатньо 1 мандаринки в день.
Коментарі