Мозок та їстівний мелатонін. Як позбутися безсоння
Дуже прості речі, які дійсно працюють
Я знаю, що ви любите пости-чарівні пігулки. Але вони працюють, тільки якщо є все інше – раціон, рух і хоча б наблизитися до адекватної корекції стресу, включаючи паузи на розслаблення.
Безсоння є серйозною загрозою для здоров'я. За останні 15-20 років люди і так стали спати на 2 години менше, і це погана статистика, бо автоматично порушується гормональний каскад, відновлення, погіршується природний детокс та утилізація відходів, підвищується ризик хронічних захворювань та імунної дисфункції. Стимули дофаміну, вся ця історія.
Вам не потрібен час та зусилля, щоб заснути, якщо ви день за днем підтримуєте гігієну сну: спальня – лише для сну та відпочинку
Але я сьогодні зібрала цікавіше: два пункти. Гігієна сну та мелатонін у їжі. Гігієна базова – це терапія контролю стимулів. Коли ви використовуєте певне місце для того, для чого його призначено. Але виходить так: ви їсте на кухні з гаджетами, фільмами, музикою, роботою за ноутом. Ви в спальні та ліжку дозволяєте собі тупити в телефон, читати новини, грати, працювати. Мозок асоціює місце з діяльністю і діяльність з місцем. Почніть з цього. Вам не потрібен час та зусилля, щоб заснути, якщо ви день за днем підтримуєте гігієну сну: спальня для сну та відпочинку. Це дуже прості речі, але вони працюють. Додаємо ще:
– сон в прохолоді;
– сон в максимальній темряві;
– засинати не в той день, коли встаєш;
– важка ковдра;
– дихання, прогулянка перед сном.
А надалі трохи міліграмів та біохімії їжі. Мелатонін – основний гормон шишковидного тіла, доносить інформацію про нормальність ритмів до органів і тканин. А ще – відома протизапальна та антиоксидантна молекула, ефективна зниженням проникності судин, зменшення занепокоєння, покращує якість сну. Його було введено в рекавері-протоколи COVID-19, нейродегенеративних захворювань.
Мелатонін міститься також у їжі (у дозі, схожій на робочу), на порцію продукту:
– у фруктах: полуниця, виноград, кисла вишня;
– в овочах: томати, солодкий перець та паприка, гриби;
– у бобових, горіхах та насінні;
– у травах: шоломник, звіробій;
– в оліях: лляне сиродавлене;
– в зернах: старі сорти кукурудзи, нешліфований рис;
– продуктах тваринного походження: яйця жирна риба птахи тушкою (зі шкіркою, зв'язками, хрящами), цільне молоко.
Коментарі