Влада намагається закрити нам шлях до ЄС

Найгірше, що може статися, – це антиреформа під виглядом реформи

Завтра парламент планує під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнити Конституційний суд (КСУ).

Не допомогли ні довгі вмовляння, ні навіть публічна комунікація G7, які прямо кажуть: вирішальний голос у комісії, яка відбирає суддів КСУ, має бути в незалежних експертів, а не в політиків.

Замість цього до голосування завтра підготували редакцію, в якій троє з шести членів комісії – призначенці політиків і судової мафії (з'їзду суддів), а рішення приймається простою більшістю. Це означає, що суддями КСУ зможуть стати тільки ті, хто політиків і судову мафію влаштовує.

На сьогодні політична влада контролює вже 5 суддів КСУ. Ще п'ять місць на сьогодні вакантні (троє суддів за квотою ВР "раптово" пішли в відставку минулого тижня, ще дві квоти в з'їзду суддів).

Якщо цей треш завтра пройде, то вже за пару місяців влада контролюватиме 10 суддів – це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ

Якщо цей треш завтра пройде, то вже за пару місяців влада контролюватиме 10 суддів, а це більше, ніж половина з 18. Це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ. Можна буде все: і провести дочасні вибори, і вбити закон про Антикорупційний суд, і пропхати будь-які зміни до Конституції. Це все, нагадаю, нам подають під соусами "євроінтеграція" і "краще такий конкурс, ніж ніякого".

Але ситуація точна до навпаки. Бо найгірше, що може статися, – це антиреформа під виглядом реформи. Тоді можливість для будь-яких змін буде заблокована на роки, а то й десятиліття. Бо зараз за цим "дуже європейським" законом п'ятьох суддів КСУ призначать на 9 років. А далі – хоч трава не рости. Механізму їх зняти з посади немає і не буде.

Ну і щодо євроінтеграції. Вам будуть розповідати, що Європейський Союз підтримує цей треш. Або принаймні не проти. Це брехня. ЄС на всіх рівнях непублічно комунікував, що це не ок. ЄС також входить в G7, які в п'ятницю публічно висловилися дуже однозначно: переважний голос має бути в міжнародних експертів. Про це, до речі, говорить навіть Венеційська комісія в своєму останньому висновку.

Зараз, під час війни, міжнародні партнери не роблять з цього скандалу. Але саме цим і особистою популярністю Зеленського влада і користується

І це нормально, що зараз, під час війни, міжнародні партнери не роблять з цього великого скандалу. Але саме цим і особистою популярністю Зеленського влада і користується, щоб пропхати зручне для себе рішення. Це все аукнеться за рік чи пару років, коли реально вирішуватиметься питання відкриття перемовин про вступ чи навіть самого вступу. І наші партнери з ЄС порахують кількість підконтрольних суддів і почитають рішення такого КСУ. І офігіють.

І знайдуть 1000 і 1 формальну причину нас до ЄС не брати. Тому що нікому в Євросоюзі не потрібна друга Угорщина, де Конституційний суд давно перетворився на юрвідділ Орбана.

А ми будемо всі сидіти і думати, що ж і коли пішло не так. Бо насправді нікому ми не потрібні, крім нас самих.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі