Революційне рішення. В Україні почалася деолігархізація

Стратегічно важливі підприємства перейдуть у власність держави

Вчора з'явилась інформація, що стратегічно важливі підприємства, які пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В'ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним перейдуть у власність держави. Це підтвердив і секретар РНБО Олексій Данілов. Він також заявив, що активи компаній "Укрнафта", "Укртатнафта", "Мотор Січ", "АвтоКрАЗ" та "Запоріжтрансформатор" передали в управління Міністерства оборони.

Відчуження п'яти підприємств відбулось на виконання рішення Ставки верховного головнокомандувача 6 листопада та у зв'язку з військовою необхідністю. За словами секретаря РНБО, після завершення дії воєнного стану зазначені активи можуть бути повернуті власникам або можливе відповідне відшкодування їхньої вартості.

Справжня деолігархізація розпочнеться після того, як держава поверне собі контроль над "Укрнафтою"

Це майже революційне рішення. Я минулого року відзначав, що справжня деолігархізація розпочнеться після того, як держава поверне собі контроль над "Укрнафтою". Безумовно, в цьому рішенні в першу чергу працює логіка війни та безпекових інтересів держави, і це зроблено на підставі норм воєнного стану. Але паралельно тут працює і логіка деолігархізації. Забрали активи у потенційних претендентів на потрапляння в реєстр олігархів. В цьому контексті також зверну увагу, що по всіх зазначених компаніях є або юридичні проблеми і конфлікти, або фінансові (стан банкрутства). Тому подальша доля активів цих компаній у повоєнний час в кожному конкретному випадку буде вирішуватись окремо. А на сьогодні треба забезпечити ефективний менеджмент цих підприємств, щоб вони максимально запрацювали на оборонні інтереси нашої держави.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі