Смачно та патріотично. Готуємо шарлотку "Антонівський міст"
Щоб було ще смачніше – запікайте шарлотку у формі для кексу, щоб посередині була дірка, як символ точності ЗСУ
Пишне солодке тісто і кислуваті яблука якось об'єдналися в неперевершену та гармонійну страву – яблучну шарлотку. Колись давно її готували із залишків учорашнього хліба, змащеного вершковим маслом та наповненого яблуками. Тоді шарлотка вважалася мало не їжею бідняків. Але, як часто буває з подібними стравами, згодом рецепт удосконалився та підкорив увесь світ.
Цей варіант знаменитого пирога ми вирішили присвятити Збройним силам України, які відважно захищають нас від ворога. Усі українці та світ у захваті від їх точної роботи в районі Антонівського мосту у Херсонській області. Саме тому для нашого рецепту шарлотки ми вирішили взяти співзвучний сорт яблук – антонівка, та запекти їх у ніжному тісті. Ми спеціально запікали шарлотку у формі для кексу, щоб посередині була дірка, як символ точності ЗСУ. Звичайно, нічого спільного назва цього сорту з мостом на Херсонщині не має, але хтось у темі зрозуміє, що до чого. Так що не зволікайте і готуйте цей чудовий пиріг!
Секрети приготування яблучної шарлотки
Смак яблучної шарлотки багато в чому залежить саме від яблук. Щоб збалансувати смак, краще вибирати кислі чи кисло-солодкі сорти яблук. І саме антонівка чудово для цього підходить. Шкірку з яблук ми не зрізали, вона досить тонка.
Щоб тісто вийшло якнайкраще, рекомендуємо вам дістати всі інгредієнти для нього з холодильника заздалегідь, щоб вони стали однакової кімнатної температури. Кількість цукру можна регулювати до смаку. Якщо вам хочеться більше спецій, можна окрім кориці додати трохи імбиру або мускатного горіха.
Ставити шарлотку обов'язково потрібно вже в розігріту духовку. І до кінця приготування не бажано відчиняти дверцята. Зробіть це лише наприкінці, коли захочете перевірити готовність.
Інгредієнти
4 яблука сорту антонівка
4 яйця
150 г цукру
160 г борошна (+1 ст. л. для "французької сорочки")
20 г вершкового масла 82,5%
1 ч. л. кориці
Приготування
Увімкніть духовку та розігрійте до температури 180 градусів. Вбийте в миску 4 яйця та всипте 150 г цукру. Збивайте вінчиком до того моменту, поки суміш не стане більш білого кольору. Частками додайте в миску борошно та обережно перемішуйте силіконовою лопаткою. Усього вам знадобиться 160 г борошна.
Вимийте 4 яблука сорту антонівка. Розріжте кожне навпіл і виріжте серцевину. Наріжте скибочками яблука приблизно однакової товщини. Викладіть у миску і посипте 1 ч. л. кориці, перемішайте.
Акуратно за допомогою лопатки вмішайте яблука в тісто. Намагайтеся зробити так, щоб вони рівномірно розподілилися у масі.
Форму для випікання змастіть 20 г вершкового масла жирністю 82,5% і посипайте 1 ст. л. борошна. Потрясіть форму з боку на бік, щоб борошно розподілилося по всій поверхні, зробивши "французьку сорочку".
Викладіть тісто з яблуками у форму. Ми використовували форму для кексу діаметром 25 см. Поставте шарлотку в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Готовність перевіряйте дерев'яною паличкою чи зубочисткою. За потреби трохи збільште час приготування.
Готовий шарлотці дайте охолонути, тільки після цього дістаньте із форми. Подавайте з кулькою пломбіру, за бажанням посипте цукровою пудрою і корицею.
Коментарі