Новий податок на імпорт: як це вплине на курс та ціни

Обмеження на імпорт неминуче, бо зовсім немає інших шляхів

Верховна Рада хоче запровадити "податок на імпорт" – додатковий збір 10% на купівлю валюти для оплати імпортних товарів та послуг. Я не бачив ще законопроєкта, тож експертно коментувати це просто зарано, це just considerations, роздуми з дивану.

1. Обмеження на імпорт – це неминуче, це просто реальність, вона, звісно, неприємна, та зовсім немає інших шляхів. Валюта вкрай потрібна для війни, й її геть не вистачає.

2. Які саме обмеження – тут дискусійне питання. Я, наприклад, прихильник більше адміністративних обмежень, ніж цінових. Два тижні тому Нацбанк – як зрозумів, не просто так, а після численних перемовин/консультацій з урядом – трохи "порегулював" (точніше, спробував порегулювати) імпорт ціновими речами. В сенсі, підняв офіційний курс – так зрозумів, це й була задумка, щоб за рахунок ціни зробити імпорт менш привабливим. Чи воно спрацювало – ще дуже рано казати, часу минуло мало. Але щось здається, не дуже спрацює – скоріше, імпорт подорожчає.

3. Саме тому я більше за адміністративні обмеження – бо регулювати ціною, це, скоріше, до інфляції, ніж до попиту.

4. З іншого боку, обмеження – це питання ще й адміністрування. Своїми словами, не економічними термінами: є ризик, що під виглядом умовних комплектуючих чи там дронів стануть возити умовну форель, це якщо спрощувати до, як то кажуть, мишей. Це перше. Друге – що список критичного імпорту, як показали перші місяці війни, має тенденцію до розширення: спочатку лише паливо та військове екіпірування, а далі, тишком-нишком, там і форель і імпортні наповнювачі для котячих сортирів.

5. Вопщім, немає гарних варіантів. Обрали, наскільки розумію, такий – може, саме тому, що розуміють, що адмінобмеження зараз не спрацюють (або вимагатимуть додаткового контролю, що точно не на часі).

6. З іншого боку – просто ризик прискорення інфляції і тиску на курс.

7. Зрада в соцмережах – а все одно, за будь-яких обмежень вона б була, хоч у разі заборони некритичного імпорту, хоч у разі "податку на валюту". Завжди хтось незадоволений. А до війни ще не звикли, мені здається, що це не тільки розмови "все буде важко, особливо в економіці", а конкретні непопулярні кроки.

8. Імпорт треба в будь-якому разі знижувати, і тут популярних кроків та простих рішень нема, всі погані.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі