Маємо можливість збудувати все з нуля

Це той момент в історії, коли в нас є шанс створити щось якісно нове, від чого буде в захваті весь світ

На першому фото — Маріуполь. Такий, яким він є зараз. На другому фото — те, яким він міг би стати за кілька років. За сумісництвом друге фото — це шведське місто Мальме (Malmö), за багатьма параметрами схоже на наш Маріуполь. Принаймні, було схоже донедавна.

Портове промислове місто з населенням близько 350 тис. людей, з чималими проблемами з екологією та демографією.

Так усе було ще на початку 2000-х. Потім шведський уряд вирішив, що досить, залучив найкращих фахівців і почав радикальні реформи в місті.

Оресунський міст з'єднав Мальме з Копенгагеном і фактично перетворив його на місто-хаб. Спеціальні програми зробили місто привабливим для біотех- та ІТ-індустрій, університет Мальме — для студентів. В місті виросли цілі креативні райони й квартали пасивних будинків — таких, що комфортні, але практично не споживають енергії та є безпечними для довкілля.

На сьогодні Мальме є одним із найбільш цікавих і перспективних шведських міст, бути в якому — одне задоволення. І його вдалося зробити таким насамперед через вдалий комплексний підхід до модернізації.

Так може бути і в нас.

Стати розвиненими й сильними, відбудовуючи ті самі панельні будинки, неможливо

Наша модернізація — як окремих міст, так і всієї країни — не просто має відбутися, а є обов'язковою складовою перемоги. Бо перемогти суперника на полі бою і навіть послабити санкціями — мало. Потрібно самим стати сильними — такими, на яких нападати страшно і в яких виграти не вийде. А стати розвиненими й сильними, відбудовуючи ті самі панельні будинки й ті самі неефективні інститути, неможливо. Необхідна значна перебудова — і інфраструктурна, і інституційна. Для цього потрібно вийти за рамки того мислення, в якому ми знаходилися всі ці роки і яке призвело нас до ситуації, в якій ми є зараз. Потрібні візії розвитку і модернізації. Потрібне донорство ідей і здібностей.

Нам симпатизує весь світ. До нас з власної ініціативи приїжджають зірки світового масштабу. Нам достатньо натякнути — і тут будуть найкращі урбаністи, архітектори, освітяни і стратеги світу, які допоможуть нам зробити з України місце, в якому хочеться бути всім. І неймовірну просто історію успіху.

Яка наша картина майбутнього?

Чого ми прагнемо?

Що ми даємо світові?

Що нам для цього потрібно?

Що нам потрібно зберегти, а від чого, навпаки, відмовитися?

Це все питання, на які обов'язково потрібно знайти відповіді. Але поки не виглядає, що ми їх шукаємо.

Я не хочу у відбудованому Маріуполі пʼятсот нових ТРЦ

Руйнація — це горе. Але це також можливість почати буквально з нуля і побудувати щось якісно нове, від чого буде в захваті весь світ. Я не хочу в відбудованому Маріуполі пʼятсот нових ТРЦ і найбільші в Україні шаровари. Я хочу там найсучасніші житлові квартали, найпрогресивніший молодіжний центр і найкрутіший в світі інститут захисту довкілля.

І так по всій країні.

І це той момент в історії, коли це абсолютно реалістично. Давайте якось домовимося так, щоб його не промахати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі