Допомога від НАТО: про закулісся нам ніколи не розкажуть

Доки піхотинець не зайде у столицю противника і порожній тубус від "Джевеліна" не поставить на головній площі, доти перемоги не буде

Всі говорять, що мало підтримки зброєю від НАТО. А яку зброю ви хотіли б отримати? Літаки? По-перше, літаки коштують величезні гроші і хтось має за це заплатити. Наш президент платити не збирається, його попередники теж не планували це робити. А керівники інших країн чомусь не погоджуються. Мають своїх виборців і платників податків. Вони звітують перед ними. По-друге, треба підготувати пілотів. Хто це має робити і за чиї гроші? По-третє, військово-технічна допомога – непублічна галузь. Про те, що відбувається за кулісами, нам ніколи не розкажуть.

Четверту частину ворожої авіації ми уже знищили. Пілоти або загинули, або у полоні. Ті, хто лишився, мусять літати за себе двічі-тричі на добу і за того, хто не повернувся з України. Фізичне навантаження на пілотів зросло. Вони менш сконцентровані, менш уважні, стомлені. Ефективність їхніх дій знижується. І ще є страх. Вони щодоби роблять 250-300 вильотів. Намагаються літати вночі. Бо вдень нашому стрілку мила робота сидіти десь на даху і чекати їхні літаки.

Четверту частину ворожої авіації ми уже знищили

Те, що до нас долітає – крилаті ракети, які літаки дальньої авіації противника запускають із-за меж досяжності нашої ППО. Там ми їх дістати не можемо. Лише перехоплювати ракети. І з цим нічого не зробиш.

Доки піхотинець не зайде у столицю противника і порожній тубус від "Джевеліна" не поставить на головній площі, як тумбу під державний прапор, доти перемоги не буде. Літайте над містом, але контролювати ви його не будете. Літаками війну виграти не можна. Подивіться, як воюють Талібан, ІДІЛ і їм подібні. У них немає авіації. І навіть нічого з того, що може літати. Мають на озброєнні автомат, якому років 60, ніж і пару гранат. І в них виходить воювати в Сирії, Курдистані, Афганістані. І це без важкого озброєння. "Тойота" із кулеметом 12,7 – вершина військової міці.

Літаками війну виграти не можна

Тому наші партнери абсолютно правильно вирішили підтримувати мотивованих піхотинців. Дати шанси їм у боротьбі з танком, літаком чи ударним гелікоптером. Звісно хочеться подарунків більше, дорожчих. Але цим усім ще треба толково скористатися. А те, що нам дали –15-хвилинний курс навчання і можна гарно вправлятися.

Наші військові дуже творчо ставляться до завдань. Тому ми маємо успіхи там, де у нормальних людей не повинно б їх бути. Декілька разів ловили російські кораблі на їхній дурості. Якщо штурман не вміє користуватися лінійкою і порахувати відстань від корабля до берега, то вибачайте, а ми вміємо. Дістати ударний корабель може тільки літак крилатою ракетою або інший ударний корабель. У нас ні того й ні того. А результат є.

РФ почала мобілізацію. Як це оцінити? Обрали шість найбільш злиденних регіонів, крім Краснодарського краю. Громадянам, яким немає за що жити, запропонували приєднатися до збройних сил. Їх поманили грошима і можливістю мародерством в Україні покращити свій матеріальний стан. От і вся мобілізація.

У нас є міста і села, які опинилися в окупації. Люди чи не змогли, чи не захотіли поїхати. Але потрапили у дуже складні обставини. Вони в абсолютній небезпеці. Тому зараз мають виїхати всі ті, хто може опинитися у районах масштабних бойових дій. Про це уже попереджають.

Генеральний штаб дав інформацію, що наші під Сіверськодонецьком відкинули росіян на 5 кілометрів. На Півдні ситуація змінюється. Наші поступово витискають ворога з Херсона. Процес іде.

Віктор Кевлюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі