Томас Воррік
Позаштатний співробітник Atlantic Council, ексчиновник Держдепу США
14.03.2022

Ленд-ліз для України: США можуть зірвати плани Путіна

Захід готовий серйозно реагувати на найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Гітлера

Невдала спроба передати польські МіГ-29 в руки українських пілотів означає необхідність для США йти на прорахований ризик у боротьбі за те, щоб зупинити Володимира Путіна. Оскільки Україна надалі відчайдушно потребує додаткової військової допомоги, пора відродити програму ленд-лізу, яку було підписано 81 рік тому, 11 березня 1941 року, – пише Томас Воррік для Atlantic Council.

Згідно з програмою ленд-лізу, президент США Франклін Рузвельт "позичав" або передавав військову техніку Сполученому Королівству, коли Велика Британія сама виступала в Європі проти Адольфа Гітлера. Конгрес має негайно ухвалити законопроєкт S.3522, який представили спільно дві партії, щоб Штати могли надати ту неядерну зброю, якою Україна, на думку Джо Байдена, зможе захистити себе.

Україні вкрай були потрібні винищувачі МіГ-29. Вторгнення Росії 24 лютого вдалося стримати частково через те, що Росія поки не змогла встановити повітряну перевагу. Хоч польських винищувачів було б недостатньо, аби здолати більші повітряні сили Росії, проте що довше триматиметься Україна, то більша вірогідність (нині вона мала), що ті, хто підтримує Путіна у Кремлі, змусять його закінчити війну.

Поляки не хотіли напряму перекидати винищувачі в Україну. Побоювалися, що Росія у відповідь нападе на польські міста

Однак поляки не хотіли перекидати винищувачі в Україну. Ймовірно, побоювалися, що, якщо це зроблять, Росія у відповідь нападе на польські міста. Хоча це буде напад на всіх членів НАТО, відповідно до статті 5 Альянсу, але Варшава все одно має сумніви з приводу того, що Сполучені Штати оголосять повномасштабну війну через напад на одне польське місто.

Відмовившись запропонувати українцям МіГ-29 з авіабази США у німецькому місті Рамштайн, Байден визнав, що існує більший ризик при передачі Україні добре помітного озброєння, такого як МіГ-29, порівняно з американськими ракетами Javelin чи Stinger.

Проте Байдену доведеться піти на деякі зважені ризики, щоб зірвати плани Путіна.

Рузвельт пішов на такий самий розрахований ризик із "нейтралітетом" США у липні 1940 року, коли передав Великій Британії 50 старих есмінців. У березні 1941 року ленд-ліз прийняла невелика більшість в Конгресі, що дозволило президенту США поповнити британські запаси, які вичерпалися на той час, щоб Сполучене Королівство вижило.

Три країни НАТО використовують системи протиповітряної оборони С-300, які довели ефективність у руках українців. Усі С-300 слід відправити в Україну

Програма ленд-лізу для протидії путінській війні має бути зосереджена, як це робив Рузвельт, на тому, що є у Заходу і чого найбільше потребує Україна. Три країни НАТО використовують системи протиповітряної оборони радянських часів, такі як С-300, які довели свою руйнівну ефективність у руках українців. Усі С-300 потрібно якнайшвидше відправити в Україну.

США слід замінити ці системи, продавши союзникам по НАТО найсучасніші засоби для заміни, щоб жодні літаки чи ракети не могли загрожувати містам НАТО у Центральній Європі. Додатково до високотехнологічного обладнання, такого як зенітні та безпілотні авіаційні комплекси, також існує гостра потреба в основних засобах, які були характерною рисою початкової програми ленд-лізу: медикаменти, мобільні госпіталі, безпечні тактичні радіостанції, прилади нічного бачення, спорядження, обмундирування, пригідне для української погоди, а також спорядження, яким громадяни і солдати можуть навчитися користуватися дуже швидко.

Для зупинки путінського наступу треба буде використати багато елементів стратегії гібридної війни самої Росії, яка поєднує в собі традиційні військові дії із політичною війною, ненормативною війною, кібератаками, дезінформацією та іншими засобами заради досягнення стратегічної перемоги. Відродження програми ленд-лізу 1941-го у 2022-му – це потужний символ політичної війни з трьох причин.

По-перше, це стане протидією спробам Росії розділити американський народ. Незважаючи на значну політичну поляризацію Штатів сьогодні, законопроєкт про ленд-ліз Україні нині має таку ж, якщо не більшу, двопартійну підтримку, як перший ленд-ліз у 1941-му. Тоді Палата представників проголосувала 260-165 на підтримку ленд-лізу, а Сенат – 60-31. Новий ленд-ліз сьогодні обʼєднує ще більше представників обох партій.

Законопроєкт про ленд-ліз Україні нині має таку ж, якщо не більшу, двопартійну підтримку, як перший ленд-ліз у 1941-му

По-друге, відновлення ленд-лізу дає змогу США стати "арсеналом демократії" – так Рузвельт описав Штати у грудні 1940-го. Путін, може, і не злякався економічних санкцій американців, але він достатньо добре знає історію, щоб остерігатися того моменту, коли Сполучені Штати збільшують допомогу країнам, на які він нападає чи яким загрожує.

Іронія в тому, що після вступу США у Другу світову війну у грудні 1941-го саме Радянський Союз отримав додаткову допомогу за розширеною програмою ленд-лізу. Мільйони російських й українських солдатів Червоної армії крокували до перемоги у американських чоботах. Американські оборонні поставки в Європу стануть меседжем, який Путін не зможе проігнорувати.

По-третє, і, певно, найважливіше, – відродження символів, які Союзники використовували проти нацистської Німеччини, демонструє, що Захід готовий серйозно реагувати на найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Гітлера. Фотографії, на яких поєднані обличчя Гітлера і Путіна, настільки поширені зараз, що їх продають на світових банках зображень. Це ознака того, що символізм знаходить відгук в людях.

Відродження ленд-лізу тепер дасть прихильникам Путіна серйозну можливість задуматися про те, що, можливо, вони стали на бік, який програє

Якщо назвати програму військової допомоги Україні "ленд-лізом", то це стане меседжем про те, що Захід серйозно реагує на військову агресію Росії. Перша поставка Рузвельтом пʼятдесяти винищувачів Великій Британії у липні 1940-го стала поворотним моментом, з якого почався кінець нацистській Німеччині. Відродження ленд-лізу тепер дасть прихильникам Путіна серйозну можливість задуматися про те, що, можливо, вони стали на бік, який програє.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі