Зеленський згортає судову реформу

Тепер усе на своїх місцях

Пам'ятаєте, кілька днів тому члени корумпованої Вищої ради правосуддя заявили, що звільняються за власним бажанням у зв'язку з перевіркою Етичної ради? Так от, вони передумали, окопалися і тепер в ОП диктують порядок денний.

Сьгодні в Офісі президента відбулася зустріч "щодо реформи ВРП". На ній члени Вищої рада правосуддя поскаржилися членам Офісу на перевірку і затягнули стару пісню про те, що в такому випадку "судову систему обов'язково чекає колапс". Дійшло до того, що окремі судові представники заявили, що ефективна реформа ВРП "впливає на обороноздатність держави".

На це по черзі представники влади, замість того, щоб сказати "так у цьому і полягає реформа, щоб членів ВРП оперативно перевірили, готуйтеся", почали наперебій пропонувати законодавчі зміни. Останніми пропонують відтермінувати або розтягнути в часі (читайте – повністю нівелювати) перевірку членів ВРП.

А з нею – провалити всю судову реформу.

Нагадаю, що єдиний спосіб ефективно провести реформу – це максимально швидко оновити ВРП, щоб уже оновлена вона призначила відібрану на конкурсі Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Тоді повністю оновлені органи зможуть призначити 2500 нових чесних суддів, а портнови і вовки назавжди втратять вплив на судову владу.

Єдиний спосіб ефективно провести реформу – це максимально швидко оновити ВРП, щоб уже оновлена вона призначила відібрану на конкурсі Вищу кваліфікаційну комісію суддів

Судова мафія боїться цього як вогню. Її сценарій – щоб фінальний склад ВККС затверджувала стара корумпована ВРП. За цих умов туди можна навіть через сито Конкурсної комісії з міжнародниками протягнути не найбільш зашкварених, але "100% своїх" людей. А через них – набрати 2500 підконтрольних суддів.

Саме для цього Рада суддів максимально довго не виконувала закон і не делегувала своїх представників до Етичної ради з реформи ВРП, але швидко делегувала до Конкурсної комісії з ВККС.

Коли ця схема не спрацювала, судова мафія намагалася переконати Етичну раду, щоби та максимально довго оцінювала членів ВРП. Не спрацювало і це. Ті почали перевірку всіх одночасно.

Тепер корумповані судді знайшли союзників у Раді і намагаються вбити реформу через закон. А Офіс президента їм у цьому, як бачимо, радісно підіграє. Зараз для цього створюють поле і картинку "якщо перевірити ВРП – буде колапс судової влади".

Далі – законопроєкт, голосування і консервація корупційного судового статусу-кво ще на десятиліття.

Що ж.

На моє глибоке переконання, єдиним справжнім реформаторським успіхом Зеленського на сьогодні є старт цієї судової реформи. Зараз він почав згортати і її.

Тепер зате все виглядає органічно. А то надто сильно історія успішної судової реформи дисонувала з ганебним саботажем конкурсу до САП і НАБУ і захистом різного штибу корупціонерів від влади типу Трухіна і Татарова. Тепер усе на своїх місцях.

До речі, перевірка всіх членів ВРП одночасно – це ніякий не "колапс". А робити під час загрози війни все, щоб зберегти на посадах внутрішнього ворога, але виправдовувати це турботою про "обороноздатність держави" – це окремий цинізм.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі