Погані новини. Що буде з українським газом

Диверсія проти економіки

У мене для вас погані новини. Українського газу буде менше і він буде ще дорожчим.

Нагадаю.

Україна посідає друге місце у Європі за покладами газу (1,1 трлн кубометрів), поступаючись Норвегії. Але ми продовжуємо залежати від імпорту: торік Україна спожила 26,8 млрд куб. м, видобула - 18,67 млрд куб. м, дельта - 8,13 млрд куб. м, які треба десь брати.

Маніпуляції Росії з постачанням газу до Європи призвели до зростання цін до $2000 за кубометр.

Сьогодні ціна зросла до $1 тисячі за кубометр на новинах про вторгнення. Таким чином, ми, Україна, якщо купувати за цією ціною, маємо заплатити за імпорт $8 млрд на рік. Це близько 15% від бюджету.

Маємо заплатити за імпорт $8 млрд на рік. Це близько 15% від бюджету

Яка альтернатива?

У такій ситуації, єдине, що треба робити - знімати всі бар'єри, давати пільги інвесторам, брати на себе всі питання підведення комунікацій, аби лише знизити витрати української економіки, забезпечивши її дешевим газом.

Потрібен і зовнішній, і внутрішній інвестор. І розумні країни створюють усі стимули, щоб інвестору було вигідно розвідувати та видобувати вітчизняний газ.

Скільки грошей потрібно для самозабезпечення?

При середньому дебіті свердловини в 150 тис. кубометрів на добу, одна свердловина на рік дає 55 млн кубометрів газу. Таких свердловин потрібно близько 150 (але з урахуванням коефіцієнта успіху, потрібно пробурити близько 450).

За середньої вартості буріння $7 млн ​​на буріння 450 свердловин потрібно $3 млрд або + $1 млрд в інфраструктуру. В Україні сьогодні всього 30 працюючих верстатів і близько 70 у Європі. У світі понад 1 тис. Гадаю, до 20 верстатів можна буде залучити з Європи та ще від 30 з далеких країн. При бурінні одним верстатом до двох свердловин на рік, ми 80 верстатами зможемо за рік бурити 160 свердловин і за три роки пробуримо всі 450! Три роки і повна незалежність щодо газу за $4 млрд замість щорічної данини Москві $8 млрд.

Але є одне "але".

Інвестори бояться України як вогню.

Україна вирішила підняти податки для газовидобувних компаній до космічних розмірів

І сьогодні Україна вирішила підняти податки для газовидобувних компаній до космічних розмірів. Зареєстровано новий законопроєкт, який дуже хочуть швидко ухвалити.

Якою буде ставка ренти для нової свердловини сьогодні? Відповідно до чинних норм Податкового кодексу рента:

- для старих свердловин до 5 км складає 29%;

- понад 5 км - 14%;

- для нових свердловин ставки 12% для тих, що до 5 км, якщо більше 5 км - 6%;

- усі ці ставки зберігатимуться за ціни газу $200 за тис. куб. м.

- рента збільшуватиметься на +10% за кожні $200 у ціні газу.

Наприклад, при видобутку газу з глибини до 5 км буде така математика. Потрібно пробурити три свердловини (з яких статистично лише 1 буде успішною), інвестувавши $21 млн. Базова ставка ренти 6%. При ціні $1 тис. (як сьогодні) ставка ренти складе 6%+50% = 56%! При собівартості видобутку $130. Ціна на кордоні – $1000. Рента становитиме $560. Податок з прибутку 18% - $55. Залишається $255.

Податкове навантаження понад 60%. Під час роботи старих свердловин податкове навантаження перевищить уже 79%.

Якщо порахувати гроші інвестора, який вклав $21 млн, пройшовши всі кола українського бюрократичного пекла, чи залишиться в нього ресурс і бажання для подальшого буріння?

Як мене вчили в одній школі - "шукай кому вигідно". І, на жаль, вигідно це не Україні і не українському бізнесу.

Як ви думаєте, звідки ростуть ноги цієї диверсії проти української економіки?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі