Ендрю Д'Аньєрі
Заступник директора Євразійського центру Atlantic Council
03.02.2022

Новий перепис населення допоможе Україні подолати російську пропаганду

Країна сильно змінилася за 20 років. Потрібні актуальні демографічні дані

Видання Washington Post недавно опублікувало карту України, де показаний відсоток "носіїв російської мови" по країні. Вона спричинила загальний гнів. У поєднанні з підписом, який повторює заяви президента Володимира Путіна, що він "захищає російськомовних українців", малюнок припускав, що російська корелюється з геополітичною лояльністю до Росії в Україні. Так само проблематичним було використання в карті даних перепису населення 2001 року. Тоді країна востаннє проводила перепис своїх громадян, – пише Ендрю Д'Аньєрі для Atlantic Council.

Малоймовірно, що Washington Post навмисно розповсюджувала російську дезінформацію. Навпаки, газета часто спростовує неправдиві заяви Кремля про Україну. Проте використання демографічних даних 21-річної давності свідчить, що Україна понад 20 років не проводила перепису населення.

Відсутність достовірних даних про громадян відкрила діру, через яку може поширюватися дезінформація

Відсутність останніх достовірних загальнонаціональних даних про громадян відкрила діру, через яку може поширюватися дезінформація. У прокремлівських наративах поширене твердження, що російськомовні в Україні симпатизують Москві. Путін та інші кремлівські діячі регулярно виправдовують агресію Росії у Криму та на Донбасі як "захист російськомовних" від нібито нетерпимої української держави.

Застарілу інформацію про кількість і місцезнаходження етнічних росіян і російськомовних в Україні Москва часто використовує як зброя в інформаційній війні. Це допомагає підживлювати Кремлю наративи на міжнародній інформаційній арені для тих, хто йому співчуває. Але ці тези мають мало спільного з українськими реаліями, які змінилися.

З часу останнього перепису населення у 2001 році Україна пережила дві революції, витримала вторгнення Росії, анексію території і отримала близько двох мільйонів внутрішньо-переміщених людей внаслідок війни. Українці продовжують захищати свою країну від кремлівської агресії, яка продовжується уже восьмий рік поспіль, і ось-ось почнеться з новою силою.

Країна сильно змінилася за 20 років, і їй потрібні актуальні демографічні дані, щоб належним чином відобразити наслідки цих історичних змін.

Оновлений український перепис дасть таке необхідне уявлення про вплив перетворень, які Україна пережила за 21 рік. Це також могло б пояснити, яку самоідентифікацію українське населення обирає сьогодні.

На щастя, у Києві в 2023 році заплановано проведення давно назрілого перепису. Українська влада мала провести його у 2020 році, але брак коштів у бюджеті внаслідок пандемії змусив Державне бюро статистики відкласти свої плани.

Необхідність точно визначити чисельність і склад населення України нині актуальна як ніколи на фоні загроз подальших гібридних атак зі сторони Росії.

Кремль запровадив політику паспортизації на окупованій Росією східній Україні, переслідував кримських татар і змусив мільйони людей покинути схід України та Крим з початку вторгнення у 2014 році. Це загрози як для фізичної безпеки мільйонів українців, так і для справжніх характеристик України.

Новий перепис міг би підвищити ефективність роботи влади

Новий перепис не лише допоможе Україні боротися з російською гібридною війною. Він також міг би підвищити ефективність роботи влади.

Збір базової демографічної інформації може багато розповісти владі про її виборців та дозволити відповідним чином розподіляти ресурси. При всьому своєму економічному зростанні останніх років Україна залишається однією з найбідніших країн Європи. Вона відчайдушно потребує ефективного витрачання своїх податкових надходжень.

Найкраще розуміння того, де живуть українські діти, дозволить Києву краще розподіляти ресурси на освіту. У 2019 році країна розпочала повномасштабну модернізацію системи освіти з обіцянками збільшення фінансування. Ефективніший розподіл грошей допоможе уряду отримати вищу віддачу від інвестицій.

Ефективний розподіл ресурсів виходить за рамки шкіл і університетів. Децентралізація стала однією з найефективніших постмайданних реформ в Україні з моменту її початку в 2014 році. Національний уряд надає пряме фінансування органам місцевого самоврядування, які тепер мають розширені повноваження щодо використання грошей на соціальні програми, пом'якшуючи вплив корумпованих "посередників" на регіональному рівні. Новий перепис зробить реформу децентралізації ще більш чутливою до віддалених спільнот по всій країні та може допомогти заповнити деякі прогалини, які досі не вдалося заповнити децентралізації.

Успішне завершення сучасного перепису також допомогло б роззброїти сумнівні наративи, які передбачають, що Україна – держава, яка не відбулася. Акт підрахунку і збору демографічних даних про громадян є для уряду ефективним способом, щоб показати свою компетентність і підкреслити легітимність. Зрештою, такі демократії як Україна отримують свій мандат від тих, ким вони керують.

Кремлівським провокаторам буде важко зруйнувати державу, яка налічує 40 млн людей у ​​найбільшій за площею країні Європи

Скептично налаштованим західним аналітикам і прокремлівським провокаторам буде важче зруйнувати потенціал держави, яка може налічувати понад 40 млн людей у ​​найбільшій за площею країні Європи.

Перепис наступного року не можна провести швидко. Україна стикається з більш ніж 100 тис. російських військових уздовж своїх кордонів. Їх послав Путін, щоб послабити український суверенітет силою або шляхом отримання поступок від Заходу. У відповідь українські лідери переконливо підтвердили геополітичну значущість своєї країни та згуртували західних партнерів.

Україна також може реалізувати свою незалежність від Москви і кинути виклик згубним наслідкам агресії Кремля, підраховуючи та збираючи дані про своє населення. Країна отримає відчутні плоди нового перепису та покаже світові дієздатність як сучасна демократична держава.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі