Дефіцит міді може викликати анемію. У яких продуктах шукати мінерал
Наш організм її сам не виробляє
Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити його ними можна тільки за допомогою їжі.
Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь. Незважаючи на те, що наша потреба в міді невелика, в середньому близько 2 мг, вона виконує дуже важливі функції в організмі:
- входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін;
- бере участь в процесі дихання тканин;
- здійснює важливу роль у синтезі колагену й еластину, тобто формує сполучну й кісткову тканини;
- сприяє утворенню гемоглобіну, тому її нестача, так само як і заліза, може привести до анемії;
- покращує роботу імунної системи;
Покращує роботу імунної системи
- необхідна для нормального функціонування нервової системи — у складі мієлінових оболонок нервів є мідь, благотворно впливає на роботу мозку — покращує концентрацію та пам'ять;
- впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна;
- має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей — входить до складу пігменту меланіну;
- володіє протизапальними та антисептичними властивостями.
Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію — зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги.
Однак існують захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку, тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді — в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.
У яких продуктах ми знайдемо мідь? На щастя, вона входить до складу багатьох продуктів, які ми їмо щодня: цільнозернового хлібу, вівсяної і гречаної круп, бобових, насіння та горіхів. Є вона і в грибах, какао, зелені, сухофруктах, броколі, кольрабі, картоплі, редисці, буряку, спаржі, томатах, гарбузі, морській капусті і багатьох інших продуктах.
Найбільше міді в продуктах тваринного походження, з яких вона найкраще засвоюється
Але найбільше міді в продуктах тваринного походження, з яких вона найкраще засвоюється. Ось чому одна порція печінки може забезпечити до 200 відсотків щоденної потреби в цьому елементі! Багаті міддю також лосось, креветки, устриці. Найкраще комбінувати продукти тваринного і рослинного походження і підтримувати баланс між ними.
Як бачите, мідь міститься в багатьох продуктах, які ми регулярно можемо використовувати в раціоні, та забезпечувати таким чином надходження цього незамінного мінералу в необхідній кількості.
Коментарі