Україна енергетично цікавіша, ніж багато країн Європи. Але нам бракує форми

Ми розтрачуємо енергію на "непонятношо"

У Відні на кожному кроці при виході з метро стоять невеличкі кіоски-контейнери. В них можна здати ПЛР-тест. Безкоштовно. Отримуєш рідину, полощеш горло 30 секунд, випльовуєш в посудину, віддаєш людині в кіоску. Ввечері отримуєш результат на мейл.

У соборі Святого Стефана в центрі Відня поруч із месою та концертами класичної музики можна вакцинуватися. Безкоштовно. У соборах тут не мракобіси, які запрошують масово цілувати ікони та обмінюватися заразою, а розумні просвічені люди. І так, знання та наука цілком сумісні з релігією та вірою. І навпаки. Тут знають: Бог не хоче, щоб ми помирали масово і завчасно.

Знання та наука цілком сумісні з релігією та вірою

У кав'ярнях у вас ненав'язливо питають документ - або сертифікат про вакцинацію, або негативний результат тесту, або свідоцтво про те, що ви перехворіли нещодавно. Нашу "Дію" тут цілком приймають теж (окрема подяка її розробникам та промоутерам).

У метро та публічних місцях (музеях і т.д.) всі в масках. Не таких, як у нас, а дещо суттєвіших - FFP2. В них і приємніше. І є відчуття взаємної поваги.

Звісно, є і антивакцинатори. Колега з Інституту розповідав, що один таксист хвалився йому, що купив підробний сертифікат про вакцинацію для себе і для своєї родини за 7 тис. євро. І тепер щасливий, що не помре за 2 роки, "як ви всі". Але підозрюю, що таких тут меншість.

Для чого я це розповідаю? Не для того, щоб викликати у нас вкотре відчуття власної неповноцінності та меншовартості. Я не втомлююся повторювати, що енергетично Україна цікавіша, ніж багато європейських країн. У нас є що сказати і показати світу. Але в цю енергію має увійти форма, правильна форма. Ми ж її розтрачуємо здебільшого на "непонятношо".

Хтось може повчитися у нас цієї енергії. Але нам точно треба вчитися форми. Форми, плануванню, організації, раціональності, турботи про ближніх

Хтось може повчитися у нас цієї енергії. Але нам точно треба вчитися форми. Форми, плануванню, організації, раціональності, турботи про ближніх. І добре, що є в кого вчитися.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі