Що робити, якщо вам боляче після сексу

Є вісім причин

Біль під час та після сексу відчувають майже 3 з 4 жінок. Деякі з них з болем стикаються одноразово, деякі мають цю проблему тривалий час. Якщо біль не був заданий на ваше прохання навмисно, то це ненормально. Сексом люди займаються для задоволення, а не для вимушеного розмноження. Біль же змушує думати, що з вашим тілом щось не так, що вам треба перетерпіти і змиритись. Потім потерпіти дискомфорт при сидінні, крики команчів при сечоспусканні та відчуття печіння в момент наступного контакту. Погодьтесь, що це все мало схоже на шлях до якісного оргазму.

Далі будуть причини болю і корисні лайфхаки про те, як його позбутись.

1. Недостатньо змазки під час статевого акту.

Спойлер: до цього пункту ви будете повертатись декілька разів.

Ну ніби ж все зрозуміло. Для того, щоб тертя не натирало має бути амортизація і зволоження. А коли його нема, то жінка потрапляє в коло хибних висновків і уявлень: вона "суха", а значить - не збуджена, значить - фригідна, значить – так їй і треба. Терпи і чекати.

Підкреслюю ще раз, що всі ці висновки і уявлення – хибні.

Кількість слизу помітно збільшується в період овуляції, зменшується одразу після менструації

Направду, кожна жінка в різні періоди циклу і життя продукує різну кількість природної змазки. Модифікуючими факторами є вік, протизаплідні засоби, особливості харчування, вага та прийом деяких медичних препаратів. Кількість слизу помітно збільшується в період овуляції, зменшується одразу після менструації. Якщо змазки мало – тертя викликає мікротравми слизової, а вміст піхви у здорової жінки має кислу реакцію. На ранки потрапляє кислота і коханий вже солодко спить, а вона стиха ковтає сльози і шукає на кухні "заварити ромашку". До речі, про ромашку забувайте раз і назавжди.

Як допомогти собі в цей момент?

Можна використати лубрикант на силіконовій або водній основі навіть після сексу. Він спрацює, як зволожувач. Будьте уважні, щоб лубрикант не містив спирту або ментолу, бо доведеться повторити крик команчів. Звісно, не від задоволення. Також не варто спринцюватись антисептиками і мазатись маслами. Це ще більше подразнить слизову і допоможе вам ще довго пам'ятати про мікротравми. Так, я саме масло чайного дерева маю на увазі. Не варто. Перевірено.

Другий спосіб швидкої допомоги в ситуації вагінального болю після сексу – прикласти лід

Другий спосіб швидкої допомоги в ситуації вагінального болю після сексу – прикласти лід. Але не безпосередньо на слизову, а на промежину. Лід загорніть в чисту тканину і на білизну прикладіть холодний компрес. Потримайте хвилин 10. Ви там нічого не "застудите" і яєчники не "замерзнуть". Навпаки, біль трохи вщухне і ви відчуєте задоволення. Хай не таке, як від сексу, але не менш приємне та відчутне.

Ще одна порада. Якщо вам полегшало, то не варто одразу проводити польові дослідження по витривалості піхви. Для загоєння мікротравм потрібний час. Не менше 48 годин.

Як уникнути цього в майбутньому?

Вам таки доведеться сходити до гінеколога, щоб пошукати причину недостатнього зволоження. І якщо знайдете – успішно її пролікувати.

2. Відсутність збудження перед сексом.

"Тю! Так ви ж казали, що сухість - то не про збудження!?" - скажете ви.

Ні, я так не казала. Я стверджувала про хибість ланцюжка причини та наслідків в попередньому пункті. Жінка (як і чоловік) може мати настрій "не до сексу". Відсутність традиційного тригеру для початку виробництва змазки дійсно стає проблемою сухості. І якщо партнер не зважає на ваш настрій, то все закінчиться криком команчів, знову не від задоволення, а від болю.

Якщо ви все ж пішли шляхом "якось воно буде", то дії по швидкій допомозі ті самі, що і в пункті першому.

Як уникнути цього в майбутньому?

Лубрикант потрібен при будь-якій вагінальній стимуляції, коли вона відбувається "на суху"

Якісна прелюдія і розмови про секс між партнерами. І вчасне використання лубриканту до того, як почнеться тертя. Між іншим, нагадую молодим адептам сексуальних експериментів. Лубрикант потрібен при будь-якій вагінальній стимуляції, коли вона відбувається "на суху". Не лише прутень, а і палець, і вібратор, і фаллоімітатор можуть викликати мікротравми на сухій слизовій піхви.

3. Невідповідність розмірів.

Якщо пеніс партнера, його пальці або фаллоімітатор мають значні розміри, то під час вагінальної стимуляції вони легко торкаються шийки матки і можуть травмувати її. Розміри викликають захоплення очей, але біль в глибині піхви. Біль може бути схожий на менструальний. Може навіть супроводжуватись незначними "мажучими" виділеннями. Ну і, звісно, мікротравми в такому випадку легко перетворюються на макротравми з крововиливами.

Як допомогти собі в цей момент?

Тепла ванна, грілка на живіт та зволоження піхви. Не переплутайте, якщо просто пече слизова – холод на промежину, якщо і пече, і болить низ живота, як при місячних – тоді тепла ванна. Також можете використати нестероїдні протизапальні препарати в якості знеболювальних. Якщо всі залучені рятівні методи не допомагають, то негайно зверніться до лікаря.

Як уникнути цього в майбутньому?

Обговоріть це з партнером і знайдіть шлях до комфорту обох

Знову на допомогу якісна та тривала прелюдія під час якої відбувається поступове значне розширення піхви, збільшується кількість природньої змазки. Не поспішайте і спілкуйтесь один з одним. Додатково можна застосувати лубрикант і вибрати максимально комфортну позу для партнерів. Фалоімітатор ще можна придбати на розмір менше, тоді як розмір прутня партнера не зменшується. Уникайте поз, коли є ризик глибокого, але обмеженого проникнення. Наприклад, пози doggy style та пози з високо піднятими ногами партнерки. Якщо під час сексу ви не наважились повідомити про біль, не мовчить після! Обговоріть це з партнером і знайдіть шлях до комфорту обох.

4. Вам подобається жорсткий секс.

І вашому партнеру також подобається. І вам добре під час сексу, але не дуже після. Основні причини болю ті самі: тертя, мікротравми, подразнення слизової. Інколи навіть гематоми промежини та піхви.

Гематоми, нестерпний біль, який не проходить після прикладання холоду та використання знеболювальних потребують термінового огляду лікаря для призначення адекватної терапії.

5. У вас подразнення на латекс, лубрикант або сперму.

Про склад лубрикантів та їх підступні інгредієнти ми говорили тут.

У жінок може бути алергічна реакція на білок сперми партнера

У жінок реально може бути алергічна реакція на білок сперми партнера. Тоді після сексу без презервативу та з еякуляцією всередину може з'явитись набряк, біль в піхві, почервоніння слизової і небажання повторювати це ще раз. Якщо це алергія, то перший секс може бути безболісним і приємним. А от вже друге побачення принесе несподівані сюрпризи. В найгіршому випадку для закоханих, така алергія може проявитись не лише подразненням на слизовій, а й висипкою на шкірі, викликати свербіж і навіть закінчитись бронхоспазмом (кохатись до втрати здатності дихати, канєшно, прикольно, але повторювати не захочеться нікому). На щастя, такі реакції зустрічаються дуже і дуже зрідка.

Що робити?

Якщо з'явилось подразнення слизової, то дивись пункт перший, там все детально описано. Якщо стандартні процедури не допомогли, почервоніння починає нестерпно чухатись і якось складно дихати – вам терміново до лікаря. Якщо перша допомога спрацювала, то обговоріть історію зі своїм лікарем, змініть марку презервативів та лубрикант. Якщо це дійсно рідкісна алергія на сперму – то ваш шлях "секс в презервативі".

6. У вас захворювання, яке може призводити до болю під час сексу.

Таких захворювань декілька десятків. Вони можуть викликати глибокий біль, залежати від пози і інтенсивності сексу. Також, це можуть бути стани зі страхом вагінального проникнення. До речі, ці захворювання не обов'язково гінекологічні. Але перший лікар на вашому шляху саме гінеколог з УЗД апаратом за спиною.

7. У вас низький рівень естрогенів.

Нарешті! Нарешті ми такі дійшли до "гормонального". Естрогени - це гормони, яких багато у жінки в репродуктивний період. Фізіологічно кількість естрогенів знижується під час вагітності та лактації, а також ближче до менопаузи. Саме ці гормони несуть відповідальність за продукцію природньої змазки та овуляторного слизу в шийці. Тобто, ми знову бачимо, що причин багато, а наслідок один – зниження зволоження, мікротравми, запалення, біль і розпач…

Естрогени - це гормони, яких багато у жінки в репродуктивний період. Фізіологічно кількість естрогенів знижується під час вагітності та лактації, а також ближче до менопаузи

Що треба знати про "низький рівень естрогенів":

- У жінок з "низькими естрогенами" часто порушується менструальний цикл в бік затримок і дуже помірних менструацій. В найгіршому випадку менструації можуть зникнути зовсім.

- Зниження рівню естрогенів відбувається у жінок, які занадто активно займаються спортом, різко обмежують калораж харчування та знаходяться в стані тривалого гострого стресу. І знову маркером буде зміна циклу або його відсутність.

- Пролактин - гормон грудного вигодовування та показник тривожності - блокує синтез естрогену, тому у жінок які мало сплять і у жінок, які годують грудьми, розвивається стан "знижених естрогенів".

- "Низькі естрогени" в менопаузі викликають розвиток сечо-статевого синдрому менопаузи, де поряд з циститами знаходиться і виражена вагінальна сухість.

Я навмисно брала в лапки фразу "низькі естрогени", бо важко написати якусь конкретну цифру, щоб ви завтра побігли в лабораторію здавати аналіз. Цього точно робити не треба. Аналіз не відповість на питання. По-перше, абсолютна норма має широкі діапазони та прийнятні індивідуальні коливання. Нібито нормальна продукція гормону може танути і розчинятися у величезному запиті від організму. По-друге, як і для більшості гормонів тут важлива не стільки конкретна цифра, скільки комбінаторність з іншими гормонами.

Що ж робити?

Звернутись до лікаря з проблемою вагінальної сухості і дослідити можливість гіпоестрогенії саме у вас. Жінкам з фізіологічним станом "низьких естрогенів" (лактація, спортивні змагання, менопауза та інше) 2 -3 рази на тиждень використовувати вагінальний зволожуючий засіб довготривалої дії (не плутати з лубрикантом), а беспосередньо під час вагінальної стимуляції використовувати лубрикант. Якщо йдеться про стан менопаузи (своєчасної, ранньої, медикаментозної), тоді лікар може призначити замісну гормональну терпапію.

8. У вас овуляція.

"І шо?" – спитаєте ви. "І ура!" – відповім я.

Інколи, співпадіння настільки дивовижно співпадає, що овуляція відбувається саме під час сексу. І це дуже боляче

Овуляція – це примхлива пані і навіть до абсолютно здорової жінки вона приходить не кожного менструального циклу. В більшості випадків її хода тихенька, вона нікого не турбує, випускає яйцеклітину на побачення, і передає естафету жовтому тілу по синтезу прогестерону. Але бувають дивовижні співпадіння, коли овуляція раптом заходить з ноги відкриваючи двері. Тоді жінка відчуває різкий біль внизу живота, який віддає в промежину і анус. Їй боляче сісти і боляче займатись сексом. Інколи, співпадіння настільки дивовижно співпадає, що овуляція відбувається саме під час сексу. І це дуже боляче. Аж до госпіталізації з підозрою на апендицит. Госпіталізуйтесь, але не забувайте попередити хірурга, що у вас середина циклу і перед тим, як вас повезуть в операційну, сильно попросіться на УЗД.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі