Наше суспільство занурюється у магічне мислення

Маємо наразі ситуацію величезної прихованої напруги

Відомо, що під тиском майже кожна людина регресує на нижчі рівні розвитку. Людина з модерним мисленням любителя досягнень (Achiever) може регресувати до замкненого Експерта або агресивного Опортуніста (в термінах інтегральної динаміки - від помаранчевого до синього чи червоного). А людина із синьою парадигмою Соціального Конформіста може регресувати до фіолетового магічного мислення.

Мені здається, що ми маємо наразі ситуацію величезної прихованої суспільної напруги, іншими словами, тиску. Епідемія, економічні проблеми чи їх очікування, невпевненість у завтрашньому дні. Війна, яку витіснили із суспільного порядку денного, але не з підсвідомості індивідуума, звідки вона дає про себе знати. Це накладається на накопичені суспільні травми, що передаються з покоління в покоління. Це видно по настроях у маршрутках та соціальних мережах (власне, маршрутка є найбільшою соціальною мережею). Суспільна температура підвищується, але не вибухає прямою агресією.

У Всесвіті магічного мислення не існує поняття правди чи неправди, не існує універсального добра чи зла. Є лише страх, недовіра й бажання захиститися найпростішим способом - уникнути пасток, які розставляє світ

Для мене це ознака того, що великі маси людей регресують від звичайного синього конформізму до магічного мислення. Магічне мислення не слухає аргументів й не вірить авторитетам, та й загалом нікому не вірить, бо всі чужі. У Всесвіті магічного мислення не існує поняття правди чи неправди, не існує універсального добра чи зла. Є лише страх, недовіра й бажання захиститися найпростішим способом - уникнути пасток, які розставляє світ. Але водночас магічне мислення потрапляє у свою власну пастку, віддаючися ритуалам та амулетам, що зменшують напругу й страх, але не приносять реальної користі.

Що думаєте? Чи не занурюється наше суспільство у магічне мислення?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі