Життя – це постійні випробування. Найскладніше – подолати себе

12 життєвих квестів

Вже якось писав, що моє життя (як і ваше) це шлях проходження квестів, неймовірно крутих і часто непростих, і найскладніші з них - це подолання себе ж.

Нижче мій шортлист таких квестів.

1. Его.

Найскладніший квест. Наша базова програма - все собі та для себе. Але якщо 7,5 млрд осіб будуть тільки для себе, то від світу нічого не залишиться. В принципі, ми і зараз на порозі катастрофи. Екологічної, ядерної (якщо буде війна, ймовірність якої висока, і мотиви якої - его лідерів великих країн).

Ми не замахуємося на світ, але можемо почати з себе, живучи не тільки для себе, не перетягуючи ковдру на себе і не ставлячи інтереси суспільства вище за свої особисті. Складно, але на то це і квест.

2. Жити своє життя і нести за нього відповідальність, не перекладаючи її на інших.

Це хвороба українців, ми досі інфантильні й вважаємо, що в наших бідах винен хтось інший. Ні. Ми, кожен з нас, живемо тільки своє життя, і тільки ми відповідаємо за його якість, наповненість, реалізацію можливостей.

Ми, кожен з нас, живемо тільки своє життя, і тільки ми відповідаємо за його якість, наповненість, реалізацію можливостей

І тут же важливо не жити очікуваннями інших. Ні батьків, ні сусідів. Не жити категоріями обмежень "а що про мене подумають", а жити своє справжнє повне життя. Звичайно, не порушуючи кордони інших.

3. Подолання страхів.

Одна мудра людина мені якось сказала: "Страх показує простір для розвитку, його подолання і є розвиток". Ми всі відчували і відчуваємо страхи: хтось бідності, хтось самотності, смерті, хвороби, нового, майбутнього. Страх відбирає у нас енергію і час життя.

Найкращий мій досвід був, коли я обнулився за фінансами і залишався один, втрачав бізнеси, доходи і близьких людей. Але, тільки пройшовши все це (хоча і було непросто), я зрозумів, що не в цьому цінність мого життя і кайф від нього.

4. Прийняття та гармонія зі світом.

Нам багато і багато хто може не подобатися. Насправді, тут знову говорить его. Прийняття світу і людей такими, якими вони є, важливо. Задля гармонізації зі світом і головне - з собою. Але найскладніше це почати з прийняття себе таким, який ти є. Це складно, але без цього як можна прийняти світ, частиною якого ти є?

Найскладніше це почати з прийняття себе таким, який ти є

5. Любов.

"Бог - є любов", пам'ятаєте? Найсильніше і найважливіше почуття, яке окрилює і так само гармонізує зі світом. Навчитися любити себе - продовження процесу прийняття. Як можна любити інших, очікувати від інших любові до себе, не люблячи себе?

6. Розумний баланс між матеріальним і духовним.

Наш мозок і наше тіло - головні домінанти нашому житті, всі пристрасті від них. Мозок споживає найбільше енергії, води, а тіло хоче фізичних радощів - їжі, сексу, неробства. Але потрібно для себе прийняти, живу я для задоволення тіла або для розвитку душі? І тут важливо розумне обмеження тіла, що відкриває більше простору для розвитку душі.

Нещодавно дізнався, що частина релігій забороняють чернецтво, як фактор зайвого перекосу балансу і обмеження свого тіла. Важливий баланс.

7. Життя в моменті.

Ми часто переживаємо через те, чого немає, і в цей час не живемо. Ми переживаємо через минуле, яке не повернеться і його не змінити, ми боїмося майбутнього, якого немає, і насправді може і не бути. І в цей момент ми не живемо, а існуємо. Життя проноситься мимо нас, забираючи чудові моменти, які йдуть в минуле і більше не повернуться. Замкнуте коло.

Ми переживаємо через минуле, яке не повернеться і його не змінити, ми боїмося майбутнього, якого немає, і насправді може і не бути. І в цей момент ми не живемо, а існуємо

8. Цінувати час.

Ми не знаємо, скільки нам відведено. Роки, місяці, дні. Цінний кожен день, кожна мить і повнота життя робить час наповненим.

Як людина, яку повертали до життя, скажу, що є цінною кожна мить, адже наступної може просто не бути

9. Радіти.

Ще з дитинства, народжений в СРСР, я дивувався, чому на вулиці всі суворі та сумні. Посмішку на вулиці побачити було рідкістю (принаймні, в моєму рідному Донецьку). І вже пройшовши великий шлях, випробування, нове народження, я навчився бути в моменті та радіти йому, новому дню, успіхам близьких, краплям дощу на обличчі та всім барвам нашого світу.

10. Творити.

Напевно, ще з дитинства це був мій головний життєвий принцип і, вибираючи кар'єру в інвестиційному бізнесі, основним мотивом було те, що це творчий бізнес.

Руйнувати простіше і це, на жаль, прошито в людській програмі, подолати цей квест дуже непросто. І творення це не тільки про те, щоб побудувати будинок або бізнес, це про життя, створення сім'ї, народження дітей, допомогу сусідам, своїй країні.

Творення це не тільки про те, щоб побудувати будинок або бізнес, це про життя, створення сім'ї, народження дітей, допомогу сусідам, своїй країні

11. Зберігати спокій.

Хто знає мене давно, можуть розповісти про мою емоційність, від якої у співробітників тремтіли ноги. Я не терпів хамства на дорозі, я швидко втрачав самовладання з близькими і друзями.

Але що в підсумку, печіння в грудях, зіпсований настрій (не тільки у мене), зіпсований день і втрачений час на емоційне відновлення.

Сьогодні одна з головних цінностей і улюблених станів - внутрішній спокій. Який можна порівняти із дзеркальною гладдю гірського озера. Саме в цьому створенні ідеально творити, приймати рішення. Адже як можна на тремтливому фундаменті будувати будинок, так і в нервовому стані не можна побудувати життя і знайти гармонію.

12. Дякувати.

Важливе слово і дія, воно не тільки про подяку, а й про творення добра.

Пам'ятаю старий грузинський мультик про рибалку і фразу, що з дитинства оберталася в пам'яті, "роби добро і кидай його у воду…". Так і в житті, твори добро не заради спасибі або кроку у відповідь, а просто твори. Адже ти робиш світ кращим, світ, частиною якого є сам. Ну і важливо вміти дякувати за добро, яке роблять інші. Все описане це мій шлях. Кожен проходить тільки свій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі