Загальне виборче право стане гробарем демократії

Право голосу аж надто відповідальний інструмент, щоб довіряти його кожному

Загальне виборче право є апогеєм розвитку демократичного устрою. Разом з тим, загальне виборче право має усі шанси стати гробарем демократії. Дитя, яке убиває свою матір. Саме це відбувається на наших очах - в умовах медіакратії (коли медіа абсолютно визначають масові настрої), в часи коли популізм і гонитва за голосами виборців знищують відповідальність політиків і маргіналізують поняття державницької жертовності.

Проблема загального виборчого права хоч і дискутується у наукових та експертних колах, але про це не заведено говорити вголос. Не прийнято публічно заявляти, що право голосу аж надто відповідальний інструмент, щоб довіряти його кожному.

Тим часом, колективні інстинкти виявляються значно сильнішими, аніж колективний розум. Сьогодні складно вірити у розсудливість, виваженість і відповідальність мас. Особливо, в час розквіту цивілізації і загального достатку, коли людина втратила почуття "берегів" і міри.

Сьогодні складно вірити у розсудливість, виваженість і відповідальність мас. Особливо, в час розквіту цивілізації і загального достатку, коли людина втратила почуття "берегів" і міри

Тож або загальне виборче право приведе до нових викликів для демократії і потрясінь, або вимушено відбудуться обмеження загального виборчого права. Однак, можливо послідовно відбудеться одне за іншим.

Ще один важливий нюанс. Авторитарні режими добре розгадали цю ахілесову п'яту демократій. Одним з пріоритетів гібридної агресії є руйнівний прихований вплив автократій на демократичні держави саме через вибори і свободу слова.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі