"Переслідуючи" Медведчука, Зеленський діє за "формулою Луценка"

Справа затягуватиметься

Аби зрозуміти, що відбувається у справі Медведчука, слід знати правила, за якими діють українські політики. І тоді не буде жодних загадок. Навіщо ламати голови у спробах передбачити, чим завершиться "переслідування" нинішньою владою промосковського політика Віктора Медведчука, коли можна застосувати "формулу Луценка" і все стане зрозуміло.

Спробуйте пригадати 2005 рік. На хвилі всенародної довіри до влади прийшла "команда Ющенка", а найбільш горластий у цій компанії став міністром внутрішніх справ. Усі чекали, що рішучий революціонер Юрій Луценко позаарештовує усіх бандитів, реалізуючи на практиці одне із передвиборчих гасел Ющенка "бандитам – тюрми". Навіть всемогутній нині Рінат Ахметов тоді перелякався і втік з України.

Виявилось, що тікати нікуди не треба – вже за кілька років трохи п'яний Юра ліз обніматися до Ріната на стадіоні у Донецьку в присутності спочатку заарештованого ним, а потім відпущеного Бориса Колеснікова. На усі запитання здивованих прихильників "помаранчевої команди" Луценко тоді відповідав однаково: "Нічого не можу зробити – моя міліція заарештовує, а прокуратура відпускає".

Навіть всемогутній нині Рінат Ахметов тоді перелякався і втік з України. Виявилось, що тікати нікуди не треба

Здавалося, що коли Луценко став 2014 року генпрокурором, все мало змінитися. Постраждалий від влади Януковича революціонер Луценко мав би пересаджати усіх хоча би у якості помсти за власне ув'язнення. Мені особисто повірити в це заважали загадкові обставини помилування Луценка президентом Януковичем. Справді, навіщо було відпускати із тюрми людину, яка одразу почне з тобою "боротися"?

Як відомо, нікого той Луценко не посадив, заспівавши стару пісню: "Моя прокуратура готує звинувачення, але суд не саджає". Тож коли Луценка раптом призначать головою Верховного Суду, можна безпомилково вгадати, яким чином буде виправдана відсутність "посадок корупціонерів" - винною буде названа структура, яка "не дає" довести справи до суду. Сподіваюсь, що Луценко у ролі головного судді країни – це лише моя фантазія, хоча судячи із того, як нинішня влада працює за його формулою, все можливе.

Тепер ясно, що далі буде з Медведчуком? Його "справу" витягуватимуть щораз як влада опиниться у сумнівному становищі і слід буде показати "рішучість". А потім ця справа знову десь замнеться. Звісно, що не з вини президента, який настроєний "подолати олігархів", а з вини суду, який Зеленському непідконтрольний. І так далі за "формулою Луценка", яка знадобиться ще не одній владній команді, яка переможе на виборах, обіцяючи "усіх посадити".

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі