Зе-команда донищує парламентаризм

Офісу президента варто стримати потяг до авторитаризму, бо "антизелений Майдан" дорого коштуватиме Україні

Зе-команда донищує парламентсько-президентський устрій. Відновлюватиме його Україна, ймовірно, вже зі знов зменшеною підконтрольною територією.

"Антизелений Майдан" дорого коштуватиме Україні: за наявних умов ми можемо втратити ще частину території. Адже Росія за першої ж можливості розширить окупацію.

Росія за першої ж можливості розширить окупацію

Але повернути традиційний і прийнятний для українців парламентсько-президентський державний устрій без нових масових протестів навряд вдасться. А те, що Зе-команда за два роки підважила основи парламентаризму і конституційного державного устрою в Україні - факт, на жаль. На сьогодні ми де-факто президентська республіка.

Незрозумілі заворушення довкола спікера Верховної Ради тільки посилюють порушення балансу. Ймовірно, хтось в Зе-команді це розуміє. Інакше забавний, якби не був таким ганебним, інцидент із запитом підписних листів щодо відставки Разумкова спочатку від фракції, тоді ще навздогін вдруге, особисто від Арахамії, не спровокував би наявну реакцію Офісу президента. Ті заявили, що вся ця історія - суто особиста ініціатива Арахамії, вони до планів із відставки Разумкова стосунку не мають.

Однак якщо Разумкова все ж буде відставлено, це не лише остаточно зосередить всю владу в руках Зеленського і ОП, донищить парламентаризм, але й закріпить особисту відповідальність Зеленського взагалі за все, за кожен провал і кожне негативне явище. А негативу вже є багато і найближчі місяці буде ще більше.

Відставка Разумкова закріпить особисту відповідальність Зеленського взагалі за все, за кожен провал і кожне негативне явище. А негативу вже є багато і найближчі місяці буде ще більше

Так, час згадати аргументацію виборців Зеленського і "Слуги народу" початку 2019-го: "Зеленський і команда однозначно кращі за те, що було дотепер, тому ми підтримуємо їх. Але якщо що - замінимо, досвід успішного Майдану є". Так, це, в принципі, досі реальний спосіб відновлення конституційного державного ладу. От тільки новий Майдан Україна точно не переживе без чергових втрат території.

В сенсі, парламентаризм таки буде відновлено - але для України в інших, знов менших межах. Тому краще до такого не доводити. В сенсі, ОП варто стримати власний потяг до інституціоналізації авторитаризму.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі