Ворог із суші прострілює більшість Чорного моря. Що робити ВМС України

Ми покладаємо великі надії на вітчизняний дозвуковий ракетний комплекс "Нептун", але у РФ є такі ж системи

Протикорабельні ракетні комплекси "Бастион" Чорноморського флоту Росії провели навчання з нанесення ракетних ударів по "кораблям умовного противника" на полігоні Опук в окупованому Криму 23 вересня.

У складі Червонопрапорного Чорноморського флоту окупаційних військ важливе місце посідають берегові ракетні війська.

Їхнє оновлення розпочалося ще з довоєнних часів — тоді нові комплекси надходили до Анапи. На сьогодні окрім радянських малоефективних систем 4К51 "Рубеж" та "Редут" додалися дивізіони сучасних систем 3К60 "Бал" з ракетами Х-35У "Уран" на 260 км дальності та 3К55 "Бастион" з надзвуковими ракетами П-800 "Оникс" на ~ 500 км дальності.

Цілевказання для систем забезпечують як власні загоризонтні РЛС, так і безпілотники ("Орлани" та морські "Форпости"), вертольоти дальнього радіолокаційного виявлення Ка-31Р, берегові частини РЕР/РЕБ.

Ця зброя, можливо, не найкраща у світі. Але вона вже є. Її багато. Вона щороку виконує практичні пуски

Ця зброя, можливо, не найкраща у світі. Але вона вже є. Її багато. Вона щороку виконує практичні пуски. Є багаторічний досвід експлуатації та застосування, у тому числі в Сирії. Це той виклик, який стоїть перед ВМС України та ЗСУ в цілому — як розбудовувати флот, коли ворог вже з суші прострілює та контролює більшість Чорного моря.

Ми покладаємо великі надії на вітчизняний дозвуковий ракетний комплекс Р-360МЦ "Нептун", але у ворога є такі ж системи, які будуть тримати під прицілом наші корвети, катери та інші надводні сили. А є й потужніші…

І це не значить, що не варто вкладатися у флот. Але це точно значить, що наші рішення мають бути виваженими, асиметричними та нелінійними. І ми не можемо розбудовувати ВМСУ, ігноруючи вже наявний потенціал ворога.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі