Росія – лише четверта у списку ворогів США. Американці зробили блискучий хід

Наше головне питання сьогодні мусить бути: що нам робити?

Дитина, якій батько обіцяв і не купив велосипед, почувається обманутою і зрадженою. Її почуття зрозумілі й легко торкаються нашого серця. Але якщо ми піднімемося вище і побачимо картинку в цілому, там буде багато того, що недоступне дитячому розумінню: втрата батьком роботи і невиплачений кредит, глибокий конфлікт між батьками з приводу безпеки їзди на велосипеді, сподівання батька взяти гроші в борг у кума, що виявилися марними, і так далі. Ображена й розчарована дитина цього всього не бачить. Ми їй співчуваємо, бо чи дійсно дитині то все треба і можливо знати. Але пам'ятаймо, що вище рівня дитячого сприйняття, вище правдивих, щирих і пекучих дитячих образ є ще інша правда.

Тож давайте трохи про геополітику.

Зараз багато пишуть, що зрада Заходом України аналогічна зраді 1938-1939 років: умиротворення агресора лише спонукає його до більшої війни. Але давайте спочатку розберемося, хто чий ворог.

Хто сьогодні найбільші вороги США?

1. Китай, безперечно, є найбільшим і найголовнішим супротивником. Уся американська політика у ХХІ сторіччі буде побудована навколо протистояння з Китаєм.

Уся американська політика у ХХІ сторіччі буде побудована навколо протистояння з Китаєм

2. Радикальний ісламізм. На боротьбу з ним витрачені трильйони, а особливих перемог нема. Радикальний ісламізм розповзається, а ще й Китай трохи йому допомагає, щоб послабити своїх супротивників.

3. Світовий ядерний тероризм. Найбільшим страхом Америки є і залишається ядерний вибух у Мангеттені. І це можуть бути ісламські радикали, а можуть бути хто завгодно.

4. Росія. Незважаючи на намагання російського керівництва запропонувати себе в якості незамінного партнера для боротьби з радикальним ісламізмом та тероризмом, сьогодні вона у списку ворогів. Путіна відверто називають убивцею, Росію відверто звинувачують у кібератаках та втручанні у вибори тощо. Санкції щодо Росії призвели до астрономічних збитків у США та ЄС.

Уважно прочитали? Росія четвертий номер у списку ворогів. Не перший.

Хто сьогодні найбільші союзники США?

1. Європа. Це єдиний союзник, який не є тимчасовим і не ставитиме специфічних вимог. Це основа всієї світової безпекової конструкції.

З точки зору стратегії, США зробили блискучий хід: зміцнили стосунки з основним союзником, водночас не даючи четвертому ворогу ослабитися настільки, щоб своїми ресурсами підсилити першого і другого ворогів та створити можливість для третього.

США зміцнили стосунки з основним союзником, водночас не даючи четвертому ворогу ослабитися настільки, щоб своїми ресурсами підсилити першого і другого ворогів та створити можливість для третього

Чи можуть США швидко розвалити Росію?

В принципі, так.

І тоді постане питання, що робити з Китаєм, який захопив ресурси Сибіру, з поширенням імперськими теренами радикального ісламізму, а також ризиком потрапляння ядерної зброї у невідомо чиї руки.

Тепер згадаймо головне правило стратегії: завжди тримати внутрішній, а не зовнішній локус контролю. Шукати всі відповіді всередині, а не зовні.

Наше головне питання сьогодні мусить бути: що нам робити?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі