Кабачок – недооцінений овоч. Чому його варто включити у раціон
Можна приготувати безліч страв. Це не тільки корисно, але і смачно
Кабачок — недооцінений багатьма овоч. Може здатися, що він не має значної поживної цінності. Так, він не рясніє величезною кількістю корисних вітамінів та мінералів, але його варто включати в свій раціон. За що ж цінувати цей овоч і що ми в ньому знайдемо?
Кабачок багатий каротиноїдами лютеїном і його ізомером зеаксантином (в 100 г — 35,4% від денної норми). Ці речовини здатні накопичуватися в тканинах ока і забезпечувати ефективний захист зору. Багато каротину в цукіні, різновиді кабачків, особливо в жовтих плодах. Є в ньому також аскорбінова та фолієва кислоти — відповідно 17% і 4-5% від добової потреби.
М'якоть кабачка не містить крохмаль. У малих кількостях знаходиться сахароза в 100 г — 0,05 г, тому його вживання не викликає сплесків глюкози в крові. Він містить калій — 11% добової потреби в 100 г. Для нормальної роботи організму в його клітинах повинна бути достатня концентрація іонів калію, але вони у великій кількості виводяться з сечею, тому їх запас необхідно постійно поповнювати. Втім, калію досить багато не тільки в рослинній їжі, але і в інших продуктах харчування, тому при адекватному і збалансованому раціоні від його дефіциту люди страждають рідко. Набагато частіше проблеми виникають через дисбаланс іонів калію і натрію. Обидва ці іона вкрай важливі для регуляції водно-електролітної і кислотно-лужної рівноваги в організмі, а значить і для нашого здоров'я. У цієї пари різні та протилежні завдання — якщо натрій затримує воду, то калій виводить її. Тому нам так корисні овочі, які містять багато калію. І кабачки входять в цей список.
У кабачку є харчові волокна і вода, які необхідні для нормальної роботи кишечника
У кабачку є харчові волокна і вода, які необхідні для нормальної роботи кишечника. Це особливо важливо для людей, які мало рухаються, ведуть сидячий спосіб життя. Позитивно діє клітковина і на мікрофлору кишечника — збільшує кількість корисних бактерій і пригнічує ріст умовно патогенних. Крім того клітковина зв'язує холестерин і жовчні кислоти в кишечнику і виводить їх з організму. Тим самим зменшуються ризики атеросклерозу і утворення каменів у жовчному міхурі. Цим корисні харчові волокна, яких в щоденному раціоні дорослої людини має бути не менше 25-30 г. Для тих, хто рахує калорії — в 100 г кабачків їх всього 24.
Купувати кабачки варто розміром поменше, краще їсти молоді плоди, а це 7-10-денна зав'язь. Тоді їх шкірка м'яка, м'якоть соковита і біла, а насіння ще не затверділо. Такі кабачки найсмачніші та мають більше корисних речовин. Харчова цінність перезрілого кабачка падає. Їх м'якоть стає твердою, втрачає соковитість, такі кабачки складно очищати.
Харчова цінність перезрілого кабачка падає
Кабачки дешевий і легко доступний овоч. З них можна приготувати безліч страв, і це буде не тільки корисно, але і смачно. Оскільки його м'якоть м'яка і ніжна, його можна включати в раціон дітей вже з 6 місяців. З цієї ж причини його активно повинні включати в своє харчування вагітні, люди похилого віку, люди, у яких є проблеми з кишечником.
До вживання цього овоча практично немає протипоказань, але необхідно стежити за своєю реакцією на цей продукт.
Найчастіше кабачки асоціюються з традиційною стравою — кабачкової ікрою. Насправді, з них можна приготувати багато смачного. Мало хто знає, що в їжу вживають навіть квіти кабачків. Кабачки можна запікати з сиром, готувати на грилі і на пару, додавати в лечо, рататуй, запіканку. Це відмінна основа супів і корисний гарнір до м'ясних страв. Їх також фарширують, готують овочеві спагетті, млинці. Перераховувати можна довго. Цей овоч прекрасно урізноманітнить ваш літній раціон.
Коментарі