Президент не став обмежувати вплив суддівської мафії

Але є сподівання на чесну Вищу кваліфікаційну комісію суддів

Президент ветував проєкт 3711-д про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

З позитивного:
- Президент пропонує залишити вирішальний голос міжнародних експертів при виборі членів ВККС – це найголовніше;
- Вето надійшло достатньо швидко, Рада може ухвалити проєкт вже наступного вівторка. Теж позитив.

З поганого:
- Президент не став обмежувати вплив суддівської мафії на фінальний список: корумпована Вища рада правосуддя так само вибиратиме 16 членів ВККС із 32.

З нового і дивного:
- Президент запропонував, щоб щонайменше половиною мінімального повноважного складу ВККС (11 членів із 16), тобто 6 членів із 11, були судді або судді у відставці.
Це означає, що за будь-якого кількісного складу ВККС більшість там складатимуть представники суддівського корпусу.

Це буде ВККС, яка може стати кращою за попередні, але навряд чи буде агентом революційних змін

І навіть якщо це будуть судді, "просіяні" міжнародниками і відтак не відверто корумповані, їх буде: а) більшість, б) їх вибере корумпована ВРП. Таким чином це буде ВККС, яка може стати кращою за попередні, але навряд чи буде агентом революційних змін.

Рішення Зеленського ветувати законопроєкт 3711-д продиктоване насамперед тим, що ухвалені Верховною Радою дві поправки суперечили одна одній щодо ролі міжнародних експертів у відборі суддів. Поправка 453 - незалежні міжнародні експерти у конкурсній комісії матимуть вирішальний голос при відборі кандидата до ВККС. І поправка 409 - для призначення членів ВККС потрібні по два голоси українських та міжнародних експертів. Чомусь ці поправки не поставили на голосування і голова ВР Дмитро Разумков вирішив відправити їх президенту. А Зеленський наклав вето.

Вето спрямоване на подолання колізії та ще на декілька речей, які принципово нічого не змінювали у законопроєкті. Є сподівання, що буде обрана Вища кваліфікаційна комісія суддів з доброчесними членам. І, звичайно, це має вплинути на те, щоб корумповані судді не залишалися на посадах.

Щоб оздоровити судову систему, найперше слід перезавантажити два ключові органи – Вищу кваліфікаційну комісію суддів та Вищу раду правосуддя. ВРП була абсолютно корумпованою протягом багатьох років, залишала на посадах суддів Майдану. Є ще такі важливі органи, як Конституційний суд та Окружний адміністративний суд міста Києва. Їх також потрібно реформувати. Причому із застосуванням того самого принципу – із вирішальною роллю незалежних міжнародний експертів.

Михайло Жернаков, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі