Усі реформи важливі, але в НАТО нас приведе наша армія

Треба нарешті відкинути емоції й обміркувати план дій

Тепер, коли дещо вщухли найгарячіші пристрасті навколо нещодавнього саміту НАТО в Брюсселі, зроблю спробу виваженого аналізу того, що там відбулося і що саме слід далі робити Україні.

Треба нарешті спокійно, а не на рівні емоцій шекспірівського драматизму - дадуть чи ні нам План дій щодо членства в НАТО - обміркувати план дій.

У заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Організації Північно-Атлантичного договору, який пройшов 14 червня в Брюсселі, зокрема зазначили, що "Україна буде членом альянсу з Планом дій щодо членства як невід'ємною частиною цього процесу". Утім, рішення надати нам ПДЧ так і не ухвалили.

У перекладі з дипломатичної мови: нас поки що не вважають своїми у західних колах

Однак, у перекладі з дипломатичної мови це означає одне: нас поки що не вважають своїми у західних колах. Це може підтвердити кожен, хто колись мав справу із представниками тамтешнього політичного і військового істеблішменту.

Що ж робити?

Очевидно одне – замість голосних публічних закликів, чисельних формальних звернень, невиправданих очікувань нам треба нарешті зайнятися щоденною і копіткою роботою. А саме: вирощувати і плекати власну українську військово-політичну еліту, яку б належним чином сприймали і у політичній штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі, і у її об'єднаному військовому командуванні у Монсі. Про це, зокрема, на ще на початку ХХ сторіччя говорив політик, історик, публіцист і дипломат В'ячес­лав Ли­пинсь­кий, наголошуючи на необхідності формування власної еліти.

Як це зробити? Завдання непросте і не вирішується до якось конкретної дати. Навіть, дуже ювілейної. Однак, не виключено, що саме воно не лише в результаті забезпечить нам необхідний дипломатичний успіх, але й дасть відповідь на питання, про яке частіше мовчать, аніж говорять: коли саме Альянс буде готовим (і чи буде узагалі) забезпечити Україні дієві гарантії безпеки у випадку потенційної агресії? Адже, саме у ньому криється головна суть питання вступу до НАТО України і саме навколо нього тривають непрості і не публічні дискусії.

Слід зробити системним і масовим навчання і стажування наших військових у країнах НАТО

У практичній площині слід зробити системним і масовим навчання і стажування наших військових у відповідних закладах країн НАТО. На постійній основі запрошувати кращих викладачів та інструкторів з Альянсу.

Продовжити спільні місії на кшталт Канадської програми з підтримки наших збройних сил Operation UNIFIER та започаткувати нові.

Брати активну участь у спільних військових маневрах та найважливіших натівських місіях, навіть тих, що можуть вважатися небезпечними.

Є підстави вважати, що саме внаслідок цього із часом у повній мірі проявиться і зміцниться те, що навряд чи можна вписати у якісь, навіть розлогіші комюніке і широкомасштабні річні плани, а саме - дух справжнього військового братерства, що вже існує між військовими багатьох країн НАТО.

Справжнє братерство, скріплене зброєю, сформує стійке бачення того, що Україна дійсно заслуговує на статус справжнього союзника

Не претендуючи на абсолютну істину, можна спрогнозувати, що згодом таке справжнє братерство, скріплене зброєю, сформує в НАТО стійке спільне бачення того, що Україна є країною, яка дійсно заслуговує на статус справжнього союзника. Іншими словами, неспроможність або навіть невдача України у протистоянні Росії, у тому числі військовому, буде сприйматися вже як очевидна поразка усього Північноатлантичного альянсу і вимагатиме від нього адекватної і скоординованої реакції, алгоритм якої вже прописаний у чисельних спільних документах, зокрема й у Статуті НАТО.

Звичайно, це зовсім не скасовує необхідності розбудови української економіки, подолання корупції, розумної дипломатичної роботи у столицях держав-членів НАТО, а також – згідно з вимогою часу – створення того, що сьогодні називають системою сучасної національної стійкості (national resilience). Однак, цілком можливо, що саме вказане вище й є тим вірним шляхом, що врешті-решт допоможе нам перетнути ті "червоні лінії", які, слід відверто визнати, сьогодні існують не лише у відомих кремлівських колах.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі