Російський реп може зруйнувати Україну

Вороги не чекатимуть, поки ми впадемо самі

У дев'яності роки минулого століття популярною була думка про те, що СРСР розвалив рок-н-ролл. Погоджуюсь із цим. Як не розвалив, то допоміг розвалити. Або не заважав. Тому що уся хоч трохи притомна радянська молодь виросла у 1950-1980 роки не на тій музиці, яку передавали по радіо і телевізору, а під закордонну, яку тоді масово слухали по закордонному радіо, записували на магнітофони та розучували на гітарах, щоб потім грати на танцях. Вдень ми були піонерами та комсомольцями, а ввечері слухали "бітлів" та "роллінгів". Це було у шістдесяті. У сімдесяті на зміну "бітлам" прийшли "цепеліни" та "саббати", АББА та Боні-ем, у вісімдесяті – італійська естрада та "Модерн токінг".

Вдень ми клялися у вірності "делу коммунистической партии", а ввечері "торчали" під закордонні ритми. Тож коли комунізм почав розвалюватися, захищати його не було кому – усі ці багаторічні клятви вмить забулися і тими, хто клявся, і тими, хто ці клятви писав.

Тепер історія повторюється. Вдень українські школярі співають на лінійці "Ще не вмерла…", а ввечері слухають російський реп із матюками. Коли вони справжні – вдень чи ввечері? І чи встануть вони потім на захист країни проти тих, під чиї матюки виросли та змужніли?

Дитина ніколи не повірить "патріоту", який проголосивши офіційну промову українською, за мить переходить на російську

І не треба про мовні квоти на радіо. Це все у порожнечу, як у порожнечу були колись Кобзон, Ротару та Самоцветы з піснею "Мой адресс Советский Союз". І винуваті у цьому не діти, які не хочуть слухати патріотичні пісні, а "торчать" під російські матюки. Дітей не обманеш – вони завжди відчувають коли з ними щирі, а коли ні. Дитина ніколи не повірить "патріоту", який проголосивши офіційну промову українською, за мить переходить на російську, як це робить переважна більшість українських політиків, депутатів, артистів, телеведучих.

Діти шукають правди і щирості і знаходять їх у брудних матюках російських реперів. Бо ті репери справді такі. І такими виростуть наші діти, поки їхні батьки вдягають вишиванку раз на рік і говорять рідною мовою лише коли без цього не можна. Чи підуть нинішні школярі з тими матюками в атаку на своїх "братьев по разуму"?

Насправді російський реп набагато страшніший для України, ніж був для СРСР американський рок-н-ролл півстоліття тому. Тому що Америка не збиралася на той СРСР нападати – він впав сам під їхню музику. Нинішні наші вороги не будуть чекати, поки Україна впаде сама під їхній реп з матюками. Вони допоможуть! Хто тоді стане на захист від них окрім рокерів минулого століття?

Станеться це не завтра і не післязавтра. Слухаючи у юності "бітлів", ми теж не уявляли, що СРСР, чия музика була для нас чужою, врешті розвалиться. Але думати над цим слід вже тепер.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі