Менеджмент "Шахтаря" поводиться у російському стилі

У нового тренера команди можуть виникнути проблеми з комунікацією

Роберто Де Дзербі очолив "Шахтар". Однозначну оцінку вибору керівництва донецького клубу дати важко. Можна тільки спробувати зрозуміти логіку дій.

Фахівець на батьківщині працював з "Сассуоло". Стиль гри цієї команди схожий до "Шахтаря" - контроль м'яча, гра першим номером, володіння ініціативою. Хоча не все так просто. В Україні достатньо команд, які вміють якісно оборонятися. Це навіть стає фішкою нашого стилю.

Друга перешкода – рівень гравців нинішнього "Шахтаря". Грати в задекларованому стилі в єврокубках – самогубство. Матчі донеччан із менхенгладбаською "Боруссією" це показали. Важко грати в атакувальний футбол, коли маєш одного не надто здорового опорного півзахисника.

Важко уявити "Шахтар" в тривалій позиційній атаці, коли в команди немає центрального нападника. Мораєс віковий і травмований. А хто в найближчому резерві?

Я не можу уявити Марлоса, який грає в італійський футбол. Йому в 33 роки треба ламати себе повністю. В італійському футболі таких як Марлос уже немає років десять.

Не можу уявити Марлоса, який грає в італійський футбол

Очевидно, можуть виникнути питання комунікації. Вперше бразильців "Шахтаря" тренуватиме фахівець, який не володіє португальською.

Біографія Де Дзербі схожа з португальськими попередниками. Від трьох до п'яти вдалих сезонів і робота в "Шахтарі". Це перспективний шлях, але багато тренерів, яким удавалося на початку кар'єри спіймати вітер у вітрила, зіткнувшись із першими труднощами, скисали й втрачали свою харизму.

Насторожує радість менеджменту "Шахтаря". Вони кілька днів гонять потужну хвилю позитиву, зовсім не перестраховуючись у випадку невдачі. Якесь суцільне одноголосся. В справжньому професійному клубі повинні бути критичні голоси. Для мене показовим є прихід Луческу. Всі принишкнули, очікуючи невдачі, й лише поступово став наростати оптимізм. А захвалювання фахівця з першого дня його перебування в клубі – не надто європейський підхід. Це нагадує Росію і її стиль.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі