Моуріньйо може повторити успіх Луческу

Португалець чомусь відмовляється від роботи зі збірною

З точки зору тренерського віку 58-річний Жозе Моуріньйо перебуває у розквіті сил. Хайнкес або Фергюсон вигравали трофеї після 70 років. З точки зору статусу перехід із "Тоттенгема" до "Роми" теж виглядає далеко не провальним: обидві команди за силою - п'яті-шості в своїх чемпіонатах.

Але важко уявити, що це повернення до Італії буде схоже на перший прихід португальця до "Інтера", коли йому вдалося виграти Лігу чемпіонів. Здається, Моуріньйо вже минув найвищий емоційний поріг своєї роботи. Робота із клубом на кшталт "Роми" – зовсім не те, що може зарядити емоційні батареї "Special One". Гарним виходом для нього могла би бути робота зі збірною, але, з якихось причин португалець ігнорує цей виклик. У національній команді йому не довелося би займатися "латанням дірок" і пошуком виконавців на проблемні позиції.

Перехід до "Роми" не виглядає провалом

Однак прихід у "Рому" може послужити відправною точкою повернення кар'єри сеу Жозе. Річ у тім, що в трьох своїх попередніх провальних приходах Моуріньйо робив не надто вдячну роботу: він намагався покращити результати після видатних тренерів. У "Манчестер Юнайтед" ще пам'ятали успіхи команди часів Алекса Фергюсона й змусити гравців жертвувати собою аби знову піднятися на вершину було справою дуже важкою. Те саме і в "Тоттенгемі". За часів Почеттіно, здавалося, клубу залишилося зробити один невеличкий крок, аби виграти трофей. Моуріньйо, як не старався, але зробити його не зміг. Результати погіршилися.

Інша річ – "Рома". Фонсека лишає після себе не найкращу спадщину – команда перебуває лише на сьомому місці національного чемпіонату й виявилася неспроможною конкурувати з "Манчестер Юнайтед" у Лізі Європи. Фактично, Моуріньйо приходить на розвалини команди. І тут у нього може все вдатися. Як у Луческу, який провалився зі збірною Туреччини й "Зенітом", але мав успіх у "Динамо". Бо прийшов у команду, яка перед цим гучно провалилася з попереднім тренером. І це спрацювало.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі