США пильно стежать за Україною. Обсяг підтримки залежить від успіху наших реформ

Хочуть пересвідчитись у готовності української влади боротись із внутрішніми ворогами

Від прогресу, який Україна продемонструє в реформах, зокрема судовій, залежить характер та обсяг підтримки США.

Це – лейтмотив відвертої розмови представників громадянського суспільства та бізнесу з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, що відбулась в рамках його офіційного візиту до Києва, - пише Михайло Жернаков для "Української правди".

Cудова реформа лежить в фокусі уваги наших стратегічних партнерів. Підтвердженням цього стало обговорення деталей – важливості залучення до очищення судової системи незалежних міжнародних експертів із блискучою репутацією та надання їм права переважного голосу при призначенні кандидатів. Такий формат блискуче спрацював під час добору суддів Вищого антикорупційного суду, і успіх цього конкурсу необхідно масштабувати на судову систему в цілому.

Наразі ж ситуація не надто оптимістична: попри свіжі рекомендації Венеційської комісії та прямі зобов'язання України перед міжнародними партнерами у парламенті намагаються нівелювати участь міжнародних експертів як у доборі членів ВРП (законопроєкт 5068), так і конкурсі до ВККС (законопроєкт 3711-д). Експерти ж закликають не лише долучити міжнародників до конкурсної та етичної комісій, але й надати їм ключову роль у прийнятті рішень, що унеможливить потрапляння в органи суддівського самоврядування недоброчесних корумпованих кадрів.

Враховуючи це, у США пильно стежитимуть за тим, наскільки прозоро та відкрито відбуватимуться конкурси і призначення в органи суддівського врядування.

Україна може розраховувати на підтримку в боротьбі з зовнішнім агресором

Без перебільшення скажу, що індикатором успіху судової реформи для партнерів стане спосіб проведення і результат конкурсів у ВККС та ВРП, поруч з такими важливими антикорупційними інституціями як НАБУ і САП. А від успіху судової реформи, як і інших ключових реформ, прямо залежатиме обсяг та характер підтримки України з боку США. Зокрема, і шанси на одержання офіційним Києвом плану дій членства в НАТО.

Крім питань судової реформи я звернув увагу пана Блінкена на активізацію інформаційних атак та фізичних нападів на українських громадських активістів – Віталія Шабуніна, Сергія Стерненка, Романа Ратушного та інших, а також відсутність прогресу в розслідуваннях нападів. Наші партнери тримають руку на пульсі і щодо цього питання.

З виступів держсекретаря зрозуміло, що Україна може розраховувати на підтримку в боротьбі з зовнішнім агресором. Разом із тим, у США хочуть пересвідчитись у готовності української влади за допомогою реальних реформ боротись із внутрішніми ворогами – круговою порукою та корупцією в судах. Зараз м'яч – на стороні президента та парламенту. Від їх політичної волі забезпечити українцям незалежний суд на сьогодні залежить дуже багато.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі