Ліквідація ОАСК. Є ризик, що змінимо шило на мило

Законопроєкти треба суттєво доопрацьовувати, щоб конкурсні процедури і люди, які їх проводять, були чесними

З'явилися тексти законопроєктів про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Змішані відчуття.

З хорошого:

1. ОАСК дійсно ліквідується - замість нього створюється Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС);

2. "Вовче правосуддя" припиняється з моменту набрання чинності законом. ОАСК негайно матиме передати всі справи до Київського окружного адміністративного суду (КОАС), до створення нового суду.

З (дуже) ризикованого:

1. КОАС - також не Високий суд Лондона. А юрисдикцію Окружного адмінсуду міста Києва ніхто не розділяє і справи за позовами центральних органів влади до ВС, як це передбачено Меморандумом з МВФ, не передає. Серед суддів КОАС також є багато цікавих особистостей. Вони можуть "начудіть" чимало до того, як буде створений новий КМОАС. Не вирішує цієї проблеми і президентський проєкт №5067, що пропонує передати до Верховного суду дуже незначну частину повноважень ОАСК з розгляду спорів з центральними органами влади.

2. Судді ОАСК змушені будуть або подати у відставку, або пройти кваліфікаційне оцінювання. Без цього вони не зможуть взяти участь у конкурсі, який є обов'язковим при ліквідації чи реорганізації суду (п.5 ч.16-1 Перехідних положень Конституції).

"Конкурс" проводитимуть люди з ВРП, яких контролює Павло Вовк

Але проводити це кваліфікаційне оцінювання і визначати яким має бути цей "конкурс" будуть корумпована і нереформована Вища рада правосуддя і повністю підконтрольна їй Вища кваліфікаційна комісія суддів. Принаймні, так випливає з проголосованого в першому читанні законопроєкту №3711-д, який спочатку вніс Зеленський, а потім погіршили "Слуги" в комітеті. І якщо ці положення не зміняться до другого читання (в корупціонерів з ВРП не заберуть вирішальний вплив на формування ВККС і не віддадуть його незалежним міжнародним екпертам), "конкурс" проводитимуть люди з ВРП, яких контролює Павло Вовк.

3. Найголовніше - як формуватиметься новий Київський міський окружний адмінсуд, щоб він не перетворився на ОАСК-2. Раніше Порошенко вже "ліквідував" сотні судів першої і апеляційної інстанцій і постворював замість них "нові". В результаті, наприклад, з 27 апеляційних судів 26 продовжували очолювати ті самі люди. Все тому, що формальні "конкурси" проводили на основі балів, які повиставляла на кваліфікаційному оцінюванні підконтрольна Порошенку ВККС.

І поки окрема процедура формування КМОАС не передбачена законом (за аналогією з Вищим антикорсудом, де ключову роль грали незалежні міжнародні експерти, чи бодай за аналогією з ВС, де були приписані конкурсні процедури - психотести, співбесіди, участь Громадської ради доброчесності тощо), він скоріше за все буде формуватися так само, як формувалися місцеві і апеляційні суди Порошенка - з "потрібних людей", яким навиставляла бали розігнана Зеленським стара порошенківська ВККС.

Або ж якусь нову "прозору і чесну" процедуру придумає ВККС, створена вже під пильним контролем корупціонерів з ВРП.

От така історія поки що.

Законопроєкти треба суттєво доопрацьовувати, щоб і конкурсні процедури, і люди, які їх проводять, були чесними.

Інакше змінимо ми шило на мило.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі