Заберіть бритву указів у президента. Бо він завершить у в'язниці

Жоден державний орган, окрім самого Конституційного суду, не має повноважень припиняти, зупиняти повноваження чи звільняти з посади суддів КСУ

Склад злочину завершений. Ст. 109 ККУ: "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади". Частина перша. Санкція – позбавлення волі строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Конституційний лад, закріплений в Конституції України, передбачає, зокрема, вичерпний перелік підстав для припинення повноважень та звільнення з посади суддів Конституційного суду України. Цей перелік визначає стаття 149 і в цьому переліку навіть за креативності "95 кварталу" не знайдеш такої, яка зазначена в указі президента №124/2021 від 27 березня 2021 року (скасовує укази від 2013 року про призначення суддями Конституційного суду Олександра Тупицького і Олександра Касмініна. - Gazeta.ua).

Не знаю, який невіглас порадив президентові скористатися сумнівним прецедетом часів Ющенка, коли третій президент України звільняв у такий спосіб з посади судді Конституційного суду Сюзанну Станік. Навіть далекого 2008 року суди визнали таке звільнення незаконним. Але від того часу радикально змінився порядок призначення та звільнення з посади суддів КСУ. І від часу набрання чинності змінами до Конституції України щодо правосуддя 30 вересня 2016 року, жоден державний орган, окрім самого КСУ, не має повноважень припиняти, зупиняти повноваження чи звільняти з посади суддів КСУ.

Мимоволі пригадуються образ Тарковського-старшого: "сумасшедший с бритвою в руке". Заберіть бритву указів у божевільного президента. Бо він завершить у в'язниці, як і його герой Голобородько. А Україна розвалиться ще за каденції цього недонаполеона...

Орігинал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі