Ціни на продукти ростуть. Інфляцію прискорюють американці і популізм

Але причин для паніки нема

Ціни ростуть? Так. Інфляція дійсно прискорюється. Причому в першу чергу це стосується продуктів харчування.

Чому? По-перше, це загальносвітовий тренд. Різке зростання вартості продуктів харчування зараз захопило країни, що розвиваються. З однією і тією ж проблемою стикаються в Росії і Бразилії, Туреччині та Україні. Чому це відбувається? Як не дивно, тому що американці друкують гроші. Але інфляція приходить не в США, а експортується в країни, що розвиваються. Не справедливо? Можливо. Але правда.

Що відбувається? Частина грошей, якими з вертольота закидає американців влада, йдуть на фондові ринки. В результаті, ми спостерігаємо різке зростання вартості на ринку акцій і на сировинних ринках. Це стосується руди і металу та агропродукції. Наприклад, ціни на пшеницю вище майже на 40%, ніж рік тому. А зараз ми ще й бачимо, що ціни на нафту почали зростати. І якщо рік тому нафта падала, і це допомагало уповільненню інфляції, то зараз нафта росте і ефект зворотний. Впливу на цей процес українська влада практично не має.

Курка, яка несе яйця, їсть корми, які подорожчали майже на 50%

У підсумку, курка, яка несе яйця, їсть корми, які подорожчали майже на 50%. І яйця стають дорожчими. Не золотими, звичайно, але дорогими. Точно так само й з іншими продуктами. У яйцях є ще чисто українська історія. А саме той факт, що майже половину ринку виробництва яєць займав холдинг Бахматюка, який вибудував свої агробізнеси за принципом фінансової піраміди, забувши віддати інвесторам мільярди доларів боргу. Зараз ця сама піраміда руйнується, що призводить до загинання виробника. В результаті, менше яєць потрапляє на ринок. Імпортувати яйця непросто, ось і додатковий привід для зростання цін.

Але це історія з яйцями, яка просто загострює наявну тенденцію. Та й історично ціни на яйця в Україні ходять то вгору, то вниз, досить жваво. Просто люди звертають увагу на те, коли ціни ростуть і не помічають, коли ціни падають. Це психологія. Так відбувається не тільки з яйцями.

Другий фактор, який прискорює інфляцію в Україні — це популізм. Невиправдано різке зростання мінімальної зарплати також буде сприяти прискоренню інфляції. В Україні в принципі різке зростання доходів населення, що спостерігається з 2016 року, традиційно штовхало вгору інфляцію. Незважаючи на крики популістів, доходи українців дійсно ростуть і ростуть постійно. Зокрема, важливу роль зіграв безвіз, тому що український роботодавець почав конкурувати з польським і був змушений підвищувати зарплати. У підсумку, сьогодні доларова середня зарплата в Україні на максимальному рівні за всю історію.

Незважаючи на крики популістів, доходи українців дійсно ростуть

Другий індикатор, якщо ви не вірите статистиці середніх зарплат — це динаміка роздрібної торгівлі. Ритейл в Україні стає дедалі більше. І як тільки в минулому році знімалися найменші обмеження, українці бігли в магазини. Допомагає тут ще й той факт, що без зовнішнього туризму, який був дуже обмежений в минулому році, в країні залишилися близько $4 млрд. У результаті, за минулий рік гривневі депозити українців у банках виросли на 25%! Це дуже суттєве зростання. Все це призводить до зростання тиску на ціни з боку покупців. Багато грошей і продавці не бояться підвищувати ціни.

В результаті, після рекордно низької інфляції минулого року, в цьому році очікується прискорення зростання цін. Поки оцінки аналітиків говорять про те, що ціни мають зрости на 6-7% за підсумками року, з уповільненням приросту в другому півріччі. Це помірно високо, але не критично. Аналітики очікують уповільнення інфляції тому як чинники, які тиснуть на ціни, повинні будуть вичерпати себе. Той же шок сировинних цін. І головне тут, щоб не стрибнули різко вгору інфляційні очікування. І щоб уряд стримував себе і не запускав механізм емісії. Тому що тоді додасться новий фактор, фактор курсу і інфляція може вийти з-під контролю.

Ціни мають зрости на 6-7% за підсумками року

Саме тому так важливо, щоб Нацбанк зберігав незалежність. І підвищував ставку, коли це треба. Працюючи з тими самими інфляційними очікуваннями. Саме тому так важливо зберігати співпрацю з МВФ, що забезпечить нам доступ до зовнішніх ринків і збереже курсову стабільність. Поки ми ще стоїмо біля того каменю, де написано "наліво підеш інфляцію зупиниш" і "направо підеш боляче буде". Вибір як завжди за українцями.

Тож ціни на яйця безпосередньо залежать від того, чи знайдуть українські політики у себе політичну волю виконати програму МВФ. Ціни на їжу залежать від того, чи зможе Україна очистити свою судову систему або під розмови про зовнішнє управління провалить судову реформу, не отримає програму МВФ, а отримає зростання цін.

От і все. І немає причин для паніки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі