18 лютого – чорний день календаря. Нас вбивали. Рано чи пізно віддамо борг

Люди бігли. Їх наздоганяли. Валили. І знову били битами і молотками. Знову по голові, по тілу, куди доведеться

Для мене сьогодні - чорний день календаря. Рівно сім років тому я змінився. Тоді помер у мені пацифіст. Абсолютну віру в силу слова я змінив на віру в силу дії. Нас тоді вбивали в Кріпосному провулку. Нас не хотіли переконати. Нас саме вбивали. Ми не хотіли силового конфлікту. Майдан все ще залишався мирною формою протесту. Але...

Беркут атакував з боку Інститутської. Саме атакував. Їхньою метою було не тільки розігнати протест, але і залякати учасників, вбиваючи протестувальників. Вбивати у них тоді вийшло. Із "залякати" не склалося. У нас стріляли тоді, стріляли люди в формі. Замість того, щоб захищати громадян своєї країни, вони вбивали. І цим остаточно підірвали довіру до правоохоронців, яку не вдається відновити до сьогоднішнього дня. Вони тепер кажуть, що виконували наказ і що стріляли по ногах. Але кулі прилітали і в голову. Не випадкові кулі. І я пам'ятаю, як несли на ношах закривавлені тіла загиблих, повністю накриті тканиною. Потім траванули газом. Не знаю, що це був за газ, але я відхаркував його до кінця літа 2014 року.

А потім вже з боку Грушевського повалила тітушня, яку не чіпали менти. Ті стріляли, куди доведеться, а потім натовпом забивали тих, хто впав або хто не зміг втекти. Нападали натовпом на одного. І били. Руками, ногами, битами, арматурою і молотками. По головах, по тілу. Били лежачих і тих, хто упав. Я це пам'ятаю. І люди бігли. Їх наздоганяли. Валили. І знову били битами і молотками. Знову по голові, по тілу, куди доведеться. Я це пам'ятаю. Я все пам'ятаю. Я не забув. І ви не забувайте.

Відповіді, хто віддав наказ, все ще не отримали. Виконавці все ще не названі. Винні все ще не покарані. Багатьом дали можливість втекти

Відповіді, хто віддав наказ, все ще не отримали. Виконавці все ще не названі. Винні все ще не покарані. Багатьом дали можливість втекти. Когось обміняли в Росію. Але я точно знаю, що цей борг ми віддамо. Сповна. І тим, хто віддавав накази тоді. І тим, хто виконав ці злочинні накази тоді. І тим, хто їх покриває сьогодні. І тим, хто їх покривав ще недавно. Просто для цього потрібно пам'ятати, що було тоді, і хотіти повернути цей борг. Рано чи пізно можливість буде. І ми віддамо цей боржок. Сповна.

Я часто згадую бійню в Кріпосному провулку. Мені тоді сильно пощастило. Я вижив у тій м'ясорубці. Вижив і нічого не забув. І пам'ять про ті події - це дуже сильний мотиватор до дії, який веде мене по життю і задає для мене вектор в політиці. Так було. Так є. Так і буде. І кожного разу я нагадую всім нам про це, щоб не забути, щоб пам'ятати і щоб рано чи пізно, але покарати всіх, хто вбивав нас у Кріпосному провулку, на Грушевського, на Інститутській, на Майдані. Щоб віддати цей борг, про який я не забуду.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі