Реформи Вищої ради правосуддя не буде. Президент замилює очі нам і МВФ

У горе-законопроєкті є чимало цікавого

Законопроєкт президента Володимира Зеленського №5068 про "реформу" Вищої ради правосуддя - чергова імітація і замилювання очей.

От чому:

1. Рішення Етичної комісії (3 судді і 3 міжнародники) прийматиметься більшістю голосів. Це означає, що без голосу хоча б одного судді члена ВРП не можна буде звільнити. Чи хтось вірить, що судді, делеговані Радою суддів, підуть проти членів Вищої ради правосуддя?

2. Навіть якщо Етична комісія прийме рішення, що член ВРП недоброчесний, це не означатиме його звільнення. Рішення про звільнення повинен буде прийняти суб'єкт призначення члена ВРП. Для половини членів - це з'їзд суддів, для решти - з'їзди прокурорів, адвокатів або науковців.

Навіть якщо Етична комісія прийме рішення, що член ВРП недоброчесний, це не означатиме його звільнення

Адвокати всупереч Конституції призначили до ВРП вдруге газового схемщика Маловацького і "велику рибу Луценка" Гречківського, підозрюваного свого часу в судовому рішалінгу на $500 тис.

Науковцями на останньому з'їзді керував Ілля Кива.

Далі продовжувати?

3. Дочекатися поки в гречківських закінчаться каденції і призначити нових нормальних членів до ВРП за цим законом теж не буде можливості. З тієї самої причини - для цього потрібен буде щонайменше 1 голос представників суддів.

Так, міжнародники не проголосують за відвертих негідників. Але в сукупності це означає, що максимум на що тут можна розраховувати - це "темні конячки". Не очевидні поганці, але такі, які цілком влаштовують суддівську корпорацію.

4. З процесу викинули USAID, прибравши згадку про "іноземні організації", які можуть номінувати міжнародних експертів, і залишивши тільки "міжнародні". Напевно тому, що востаннє (закон 193-IX, який заблокувала ВРП) американці номінували ну дуже якісних і незалежних експертів. Видно, стосунки з суддівською мафією важливіші, ніж стосунки з головним міжнародним партнером - США.

Стосунки з суддівською мафією важливіші, ніж стосунки з головним міжнародним партнером - США

5. 9 березня планують з'їзд суддів, на якому хочуть обрати 4 членів ВРП на вакантні посади. Востаннє, коли таке відбувалося, з кількох десятків претендентів "таємним голосуванням" обрали саме тих 4 членів, яких погодили заздалегідь у високих кабінетах. Їх прізвища тоді за день до з'їзду оприлюднила наша колега Катерина Бутко.

Законопроєкт жодного слова не говорить про те, що цей процес має бути запущений заново і за новими правилами. А значить, Зеленського цілком влаштовує обрання 4 нових підконтрольних членів на цьому шабаші. Замість реформи, яку обіцяли нам, МВФ і всьому цивілізованому світу.

Такі справи.

Там ще чимало цікавого в цьому горе-законопроєкті.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі