Що таке реновація житла

За приклад треба брати Словаччину, Польщу і Латвію

Нині всі ті, хто говорить про реновацію застарілого житла, лише намагаються "підірвати" інтернет. Профільне міністерство тривалий час не займається цим питанням. Не приймає відповідні нормативні документи і не врегульовує законодавчу базу.

Що ж таке реновація? Це оптимальний варіант відновлення будинку із поліпшенням умов проживання та економії енергоносіїв. А головне - дешевше ніж будувати з нуля.

Багато людей вважають, що цей процес полягає лише в заміні вікон та обклеюванні пінопластом будинку. Насправді ж, це оновлення мереж, заміна теплових пунктів, встановлення сучасних систем і лічильників. Також підсилення несучої здатності та комплексна термомодернізація об'єкту.

Ці дії допоможуть врятувати ветхий будинок, аби він не завалився.

Починати ж цей процес потрібно із системного обстеження будинків по всій країні. Проте цього досі не зробили. Держава і органи місцевого самоврядування, мабуть, не хочуть інформувати населення про реальний стан справ.

Далі треба розробити пілотні проєкти. І реалізовувати їх у різних регіонах країни, аби "відкатати" увесь механізм. Потім застосовувати досвід на всій території держави.

За приклад брати Словаччину, Польщу, Латвію. Там уже провели повну реконструкцію кварталів: житла, мереж, соціальних об'єктів. І це не була чиясь забаганка, а існувала реальна потреба.

Важливим питанням залишається і механізм фінансування цього процесу. Приблизна вартість реновації багатоповерхівки складає від 100 до 150 доларів за квадратний метр.

Віктор Лещинський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі