У містобудівній сфері може настати колапс

Генеральне планування держави перебуває під загрозою

Реформа децентралізації триває. І за нею ми повертаємося до часів України з козаками на конях у чистому полі. Новостворені об'єднані територіальні громади не мають генеральних планів. Вони мали б погоджуватися із районними адміністраціями, але їх теж реформують.

Зрештою зі змінами цих адміністративних одиниць, укрупненням районів, необхідно змінювати і планування області: центральні дороги, великі магістральні газопроводи та ін.

І генеральне планування держави теж перебуває під загрозою. Адже ми не маємо структури від верху до низу. І питання, які вирішуватимуться на місцях, ламатимуть усю систему планування. Наприклад, в ОТГ виділять земельну ділянку під торгівельний павільйон, а в загальнодержавному плані на цьому місці має бути дорога. І це нонсенс. Але він нині існує.

Тож зараз якнайшвидше потрібно вирішувати проблему із генеральним плануванням хоча б на обласних рівнях. Депутати мусять ініціювати швидку розробку цього плану за підтримки професійних експертів будівельної сфери. Також місцевій владі треба залучитися підтримкою уряду та президента України.

Інакше вже найближчим часом ми отримаємо у містобудівній сфері великий колапс, який тягнутиме за собою величезні проблеми як для інвестицій, так і для розбудови громад.

Віктор Лещинський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі