Якби закон про референдум прийняли 2019-го, Зеленський зараз був би імператором

Це міна уповільненої дії

Чи потрібен закон про референдум? Ну, Зеленському так. Щоб люди думали, що він за явне народовладдя. Люди ж не знають, що референдум – сумнівне поняття. Щось на зразок референдуму було в допетровській Росії. Називалося – Земський собор. Так, зокрема, на соборі приймали рішення про включення України під руку московського царя.

І люди не знають, що, наприклад, у Німеччині референдуми заборонені якраз конституцією. Бо там вони, обпікшись на чаї, і на воду дмухають. Бо це ж у них Гітлер попросив німців вийти з Ліги націй, а вони дружно проголосували. Це у них на референдумі у 1934 році об'єднали пости канцлера і президента під Гітлера. Це ж на австрійському референдумі було прийнято рішення про приєднання Австрії. Повірте, мало хто з німців міг пов'язати два факти. Я голосував за "віддати всю владу Гітлеру у 1934" і за це у 1945-му мій будинок розбомбили, дружину зґвалтували, а сам я в Сибіру пиляю ліс, бо в полоні.

У Німеччині референдуми заборонені конституцією

Нагадаю, що референдум про Незалежність України був уже постфактум і мав лише підтверджуючі мотиви. Мало хто пам'ятає референдум в Росії під назвою "да, да, нєт, да". Там було щось про довіру Єльцину, але я і сам вже точно не пам'ятаю. Але це дало моральне право Єльцину силовим методом розігнати парламент. Так що смішки смішками, а у незрілих демократіях часто референдум – лише можливість узурпувати владу. Вам Німеччини, Росії чи Криму у 2014-му мало?

Ой, уявіть. Літо 2019 року. А закон про референдум вже є таким, як сьогодні прийняли. І хтось дійсно збирає три мільйони голосів (так зараз у Конституції), щоб змінити у Конституції статтю 5, у якій вказано, що Україна є республікою. Найвеличніший робить відос. Каже, що порохоботам хоче зробити капєц. Але республіканський устрій не дасть йому цього зробити. Треба його в імператори. І на референдумі 72% (1% одумається) віддадуть свої голоси за монархію. Так колись у 1804 році французи Наполеона на референдумі зробили імператором. Щоб потім здохнути у снігах під Смоленськом. Але хто у нас історію коли вчив?

Потім 2/3 новообраний парламент підтримує ідею референдуму. І був би у нас зараз цар Володимир І. Потім би захекалися Бастілії штурмувати. А зараз на референдумі можна змінити дуже багато чого, що президент не наважиться сам. Наприклад, питання федералізації України. Питання мови вже завтра якісь медведчуки винесуть на референдум. Або Юля вилізе з питанням відміни закону про землю. Цей закон для незрілої демократії, де вірять популістам і телевізору, - це міна сповільненої дії.

На референдумі можна змінити дуже багато чого, що президент не наважиться сам. Наприклад, питання федералізації України

От чомусь же ніхто не дає право дітям голосувати за те, каша буде на обід у дитсадку чи морозиво? Бо не відають діти, що творять. З незрілим суспільством граються.

А потім будемо за десять років дивуватися – чому так погано живемо?

Пояснюю. Через 10 років ми будемо погано жити бо:

1. Вибрали нерозумного демагога президентом.

2. Вибрали в парламент купу фотографів і упирів, бо чомусь повелися, що вони будуть слугами народу.

3. Фотографи і упирі за свистком і за бабки проголосували маніпулятивний закон, за яким можна провести норми, які шкодитимуть Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі