Зелена енергетика стала жертвою нашої щедрої держави

Гроші люблять не тільки тишу, але і дотримання правил. У нас з цим не склалося

У всьому світі відоме старе правило: з шулерами не можна сідати за стіл. Неважливо, які в тебе на руках карти. Неважливо, в яку саме гру ти граєш. Ти приречений на програш від початку, тому що вирішив грати за правилами з тим, хто за правилами грати не збирається. І ніколи не збирався.

На жаль, в Україні будь-який процес від початку протікає з ускладненнями. Якщо в усьому світі шахрайство - це кримінально каране заняття, то у нас в ролі шулера виступає сама держава. І зовсім аморальні вчинки, брехня і злодійство виправдовують саме державними інтересами. Вся історія створення бізнесу та інвестування в економіку незалежної України - це історія безнадійної і безглуздої боротьби підприємців з державою, боротьби, в якій держава спочатку готувала нахабний кидок і ніколи, навіть від початку, не збиралася виконувати зобов'язання.

Завдання наших державників прозоре і просте: розповісти інвестору солодку казку про взаємну повагу, розумні преференції, низькі податки і змусити грошового простака вкластися в українську економіку грошима, ідеями, працею. А, через деякий час, переглянути початкові умови в гіршу сторону, відібрати побудоване, зробити невинні очі і відправити іноземного інвестора з порожніми кишенями додому, спіймавши облизня.

Завдання наших державників прозоре і просте: розповісти інвестору солодку казку , а через деякий час, переглянути початкові умови в гіршу сторону

З вітчизняними інвесторами розмова ще коротше - взяти, забрати і поділити! Ти в цій країні виріс і грошей заробив! Ти що? Чи не розумів, куди голову сунеш? Якщо ти за стільки років не побачив, що в кінці шляху тебе чекають розбійники з великої дороги, то хто тобі, власне кажучи, Рабінович? Сам себе і звинувачуй за довірливість, дурість і погану пам'ять.

І, що найприкріше, ті, хто так кажуть, абсолютно праві! Ми дійсно виросли в цій країні, тисячі разів стикалися з цинізмом і брехливістю влади, і знали, що вірити обіцянкам державних мужів і дружин собі дорожче, але все-таки вкотре принесли в цей МММ свої гроші. Всі розуміли, що буде, як завжди, але все-таки йшли на спокусливі умови, як щури за сопілкою гамельнського щуролова.

Жертвами нашої щедрої держави стали спільні підприємства, вільні економічні зони, приватні підприємці і, нарешті, (барабанний дріб!) зелена енергетика.

З березня місяця 2020 року Україна перестала виконувати зобов'язання перед зеленою енергетикою

Енергетика - це, напевно, останнє місце, де все ще працюють схеми перерозподілу грошових потоків на користь чиновників, які керують галуззю, і фінансово-промислові групи, які володіють цими чиновниками. Там де немає ринку, де немає єдиної ціни за кіловат*годину для будь-якого споживача, де існує перехресне фінансування, ПСО і регулятор стоїть на стороні олігарха, там у чиновників і їхніх господарів є маса способів заробити.

З березня місяця 2020 року, держава Україна, як кажуть з відома самого президента, перестала виконувати зобов'язання перед зеленою енергетикою.

Коротка історична довідка: зелена енергетика привела в країну найбільшу кількість зарубіжних інвестицій за всі роки незалежності - понад 11 мільярдів доларів. Створена свого часу (2010 рік) під братів Клюєвих галузь, давно виросла з дитячих штанців "містечкового лобізму" і стала одним з напрямків, що найбільш динамічно розвиваються. Тариф на "зелену" електроенергію знижувався кожні два роки в пропорції, яка описана в нормативних документах. У 2030 році "зелений тариф" переставав діяти, і виробники відновлюваної енергетики починали працювати на загальних підставах. У 2018 році термін окупності СЕС міг коливатися від 5 до 7 років, в залежності від вартості земельних ділянок і устаткування, використаного при будівництві. Річна рентабельність бізнесу при зеленому тарифі, чинному на той час, становила від 15 до 20% від суми вкладень. Тобто, трохи цікавіше готельного бізнесу, але в процентному вираженні набагато менше, ніж дає торгівля чебуреками або китайським ширвжитком.

Зелена енергетика привела в країну найбільшу кількість зарубіжних інвестицій за всі роки незалежності - понад 11 мільярдів доларів

Бізнес по виробництву електроенергії з альтернативних джерел абсолютно прозорий. Податок на прибуток, ПДВ, податок на заробітну плату, податок на дивіденди - все це сплачується державі незалежно від того, чи платить вона за вироблену енергію. Кожна кіловат*година враховується лічильниками, передається за допомогою телеметрії контролюючим службам. При підключенні об'єктів до мереж виконуються дорогі технічні умови, найчастіше полягають в модернізації і реконструкції древніх підстанцій.

Кожен інвестор, який вкладає кошти в будівництво об'єктів ВДЕ, підписував спеціальну угоду з державою, яка гарантуватиме дотримання обумовлених умов до 31 грудня 2030 року.

Безумовне дотримання зобов'язань до кінця обумовленего в контракті терміну.

Взагалі, це одна з найважливіших умов для виникнення в країні сприятливого інвестиційного клімату. Правила можуть бути хорошими чи поганими, вигідними або не дуже, але вони не повинні змінюватись.

Правила можуть бути хорошими чи поганими, вигідними або не дуже, але вони не повинні змінюватись

В результаті дії цих угод Україна отримувала гігават електричної енергії від об'єктів, в будівництво яких не вклала жодної гривні, податки в казну, робочі місця і реконструйовані мережі.

У світі немає жодної країни, що побудувала альтернативну енергетику без стимуляції і залучення приватного капіталу. Середній термін підтримки галузі - 20 років. Після закінчення 20-ти років держава отримує джерела дешевої енергії, зменшення вуглецевих викидів, здорову екологію, зберігаючи податкові надходження і робочі місця. Але це якщо біля керма держави стоять розумні люди. Якщо ж влада в країні належить дилетантам, то в результаті виходить криза в галузі, мільярдні позови, відтік інвестицій і зіпсована репутація. І я вже не знаю, що повинна виконати всім відома інвест-няня, щоб цю репутацію хоч якось виправити.

Правил у взаєминах з інвесторами в українській альтернативній енергетиці дотримувалися з 2010 по 2020 рік. Їх дотримувалися навіть під час революції та війни, коли скарбниця була майже порожня. І саме завдяки цьому в країну йшли немалі гроші. Але потім влада в країні опинилася в руках КВК, і в енергетиці почалися справжні веселощі.

У березні 2020 року група зацікавлених в хаосі осіб вирішила змінити умови гри. За допомогою регулятора ринку НКРЕКП, керівництва НАЕК "Енергоатом", ТБ УЕБ (Українська Енергетична Біржа), ДП "Енергоатом трейдинг" при продажі електроенергії за заниженими цінами формуються колосальні збитки. А її покупці формують у себе відповідні прибутки. Вигодонабувачем від угод з купівлі дешевої за рахунок держави електроенергії є ТОВ "Юнайтед Енерджі", яке злі язики пов'язують з власниками Нікопольського і Запорізького заводу феросплавів.

Правил дотримувалися навіть під час революції та війни. Але потім влада в країні опинилася в руках КВК, і в енергетиці почалися справжні веселощі

Хочете приклад? Будь ласка! Два тижні тому - 21 грудня - на платформі Української енергетичної біржі відбулися торги з продажу електричної енергії НАЕК "Енергоатом".

На торги виставляли 12,2 млн МВт/годин, а продали навіть більше - 13 млн МВт/год. Більше 80% всього обсягу - 10,5 млн МВт/год - вже вкотре купило таке собі ТОВ "Юнайтед енерджі" за ціною 1150 грн за МВт/год.

Це при тому, що середньомісячна ціна РДН (ліквідний сегмент ринку "спот" - ринок на день наперед) склала 1552 грн за МВт/год. Пропозиції інших учасників торгів досягали 1300 грн за МВт/год. Наприклад, інша державна компанія НЕК "Укренерго" намагалася купити по 1200 грн за МВт/год.

Але всі "неправильні" високі заявки були відхилені замовником торгів! Збитки НАЕК "Енергоатом" від цих торгів будуть більше 1 млрд грн. Чи не складає труднощів підрахувати відповідні прибутки з боку покупця. Три атомні блоки Рівненської АЕС будуть 5 місяців виробляти цей обсяг електроенергії, а ангажовані ЗМІ буду на повний голос звинувачувати в кризі "зелених".

"Неправильні" високі заявки були відхилені замовником торгів! Збитки "Енергоатому" від цих торгів будуть понад 1 млрд грн

Але якщо ви думаєте, що це все "know-how", то глибоко помиляєтеся.

Є люди, які розуміють, що схему по розкраданню грошей з енергетичного сектора можна розширити і поглибити. Яким чином? Так найпростішим! Покрити створені торгівлею за заниженими цінами збитки кредитами, отриманими під гарантії держави в державних банках.

І залишити за собою ці гроші по тій же, накатаній за останній рік схемі. Цей план вже працює, і зараз я поясню як.

Влітку 2020 року, після тривалих переговорів з українськими виробниками альтернативної енергії, Кабмін Дениса Шмигаль запропонував "зеленим" підписати Меморандум. Це деяким чином "добровільна" угода про зниження зеленого тарифу на 15% (на той момент багато хто з виробників вже були на межі банкрутства і вели переговори про реструктуризацію кредитів з банками-кредиторами, а, значить, були готові підписати що завгодно, лише б відновити платежі), в обмін на обіцянку уряду налагодити регулярні платежі по поточних постачаннях електроенергії і погасити виниклу з березня заборгованість протягом 2020-2021 року: 40% в 4 кварталі 2020-го, і 60% рівними частками за 4 квартал 2021.

Меморандум ніхто виконувати не збирався

Забігаючи вперед, скажу, що Меморандум, як і очікувалося, ніхто виконувати і не збирався. Платежі йшли з горем навпіл, а ось 40% заборгованості до настання нового року, так ніхто і не погасив. Дива не сталося. В останній тиждень 2020-го грошей на те, щоб оплатити спожиту з березня по серпень електроенергію так і не знайшли.

Держава видала гарантії на 11,5 мільярдів гривень кредиту для "Ощадбанку", "Укрексімбанку" і "Укргазбанку", як раз на погашення 40% боргу ДП "Гарантований покупець" перед генерацією ВДЕ.

Але ось тут якраз диво й сталося. Правда, це виявилося зовсім інше диво.

З легкої руки відомого всім "зеленим" України депутата і керівника енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, який написав проникливий депутатський запит, вельми лояльне до потреб деяких фінансово-промислових угруповань НКРЕКП, вже забуло про Меморандум, домовленості з "зеленими".

Розповідаючи про несправедливий розподіл кредитних коштів, виділених саме на погашення боргів генерації ВДЕ, Герус закликає НКРЕКП покрити борги перед іншими виробниками електроенергії, а з "зеленими" розплатитися потім, облігаціями внутрішньої позики, випущеними спеціально для цих цілей.

6 січня НКРЕКП, прислухавшись до голосу відомого своїми симпатіями народного депутата, готується прийняти рішення про перенаправлення грошей державних банків на закриття боргів ДП ​​"Гарантований покупець" перед НАЕК "Енергоатом".

Так, саме про перенаправлення державних кредитних коштів на підприємство, яке два тижні тому згенерувало мільярд збитків країні і мільярд прибутку для ТОВ "Юнайтед Енерджі".

Це в одну воду не можна увійти двічі, а вкрасти двічі державні гроші можна

Це в одну воду не можна увійти двічі, а вкрасти двічі державні гроші можна! Особливо при наявності досвіду і вправності.

У державних збитків і боргів є одна неприємна особливість: погашати їх будуть за наш з вами рахунок - за рахунок українських платників податків. Ми з вами будемо погашати. Коли вам наступного разу будуть розповідати, що в кризі винні жадібні "зелені", згадайте цю статтю. У цій історії "зелені" - страждають, позитивні персонажі.

Пригоди зеленої енергетики тривають, та й не тільки зеленої.

Країна, що має профіцит електроенергії, зазнає збитків, замість того, щоб використовувати всю міць генерації собі на благо. Атомні станції, що дісталися в спадок від СРСР, приносять збитки Україні. Побудовані за гроші інвесторів сонячні, вітрові, біогазові станції приносять збитки інвесторам.

Для бізнесменів, які збиралися прийти в Україну на запрошення нинішніх правителів, це зайве нагадування про те, що з шулерами не можна сідати за один стіл. Результат гри зумовлений. Потік інвестицій за 2020 рік зменшився на 2\3 - це закономірний підсумок політики нинішньої влади. І ніякі обіцянки президента Зеленського це поправити не зможуть.

Гроші люблять не тільки тишу, але і дотримання прийнятих правил.

У нас з цим якось не склалося.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі