Лукашенко і Путін можуть обійтися один без одного

Їхні режими будуть продовжені і без них

"Нас загнали вже намертво в одну команду (з Володимиром Путіним)" - заявив Олександр Лукашенко в інтерв'ю телеканалу "Росія 1". "Намертво" - це, мабуть, найточніше визначення, яке міг би дати Лукашенко своїм взаєминам з російським колегою.

Можливо, це мимовільна реакція на несподівану появу записів, які свідчать про те, що в Мінську думали про знищення білоруських опозиціонерів ще задовго до того, як в Москві планували отруєння Навального. А може бути, це значно об'ємніша оцінка ситуації. Колись ще молодий Путін копіював модель авторитарної держави і ренесансу "совка", який влаштував Лукашенко в одній з колишніх радянських республік. Зараз вже сам Лукашенко все частіше копіює путінську модель. Те, що білоруський режим з режиму, який лицемірно спирався на підтримку інфантильного населення, остаточно перетворився на владу грубої і самовпевненої сили, - це якраз вже путінський, а не лукашенківський почерк, - пише Віталій Портников для "Грани.Ру".

Різниця тільки в тому, що обом диктаторам зовсім не обов'язково йти з влади разом. Лукашенко був до Путіна і може пережити Путіна - будь-який новий російський правитель, який не позбудеться імперських ілюзій, буде прагнути зберегти Білорусь і підпорядкувати Україну. А значить, розумітиме, що Лукашенко - гідний гарант того, що Білорусь так і не стане справжньою незалежною державою, залишиться російським домініоном.

Російський шовініст і білоруський колабораціоніст можуть породити тільки нового Путіна і нового Лукашенка

Але і Путін може обійтися без Лукашенка, якщо знайде гідну заміну своєму наміснику в Північно-Західному краї. "Намертво" в розумінні Путіна може означати красиво постояти у почесній варті і виголосити промову про безумовні заслуги померлого диктатора перед Росією і Білоруссю. Ну а остаточно приєднає до Росії те, що вчора вважалося Білоруссю, який-небудь новий правитель, якого знайде вже сам Путін.

Так що "намертво" - це не особисто про Лукашенка і Путіна, а про моделі владарювання, які вони уособлюють і які можуть бути продовжені і без них, якщо у білоруського суспільства не виникне розуміння важливості власного суверенітету і національної ідентичності, а росіяни не видавлять із себе - бажано не по краплині - своє імперство. Російський шовініст і білоруський колабораціоніст можуть породити тільки нового Путіна і нового Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі