Убивство Шеремета – це російська операція "під чужим прапором"

Невинних треба відпускати

Сьогодні було оприлюднено аудіозаписи і деякі документи 2012 року про замовлення КДБ Білорусі вбивства Павла Шеремета. Голос тодішнього голови Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева інструктує співробітників щодо вбивства шляхом підриву.

"Українська правда" пише, що записи їм передала білоруська опозиція. Натомість брюссельське видання EUоbserver зазначає, що записи цих розмов їм передав білоруський ексспецназівець, який переховується в ЄС.

Третє (або перше) джерело - сайт "Білоруський народний трибунал", публічними представниками якого вказані колишні працівники спецслужб Білорусі Ігор Макар і Олег Алкаєв.

Ліквідацію останнього також начебто обговорювали на записах в КДБ. Він відомий як автор книги "Расстрельная команда" (2006 року) про викриття у справі про викрадення й убивства відомих білоруських політиків Гончара, Захаренка і бізнесмена Красовського у 1999 році.

Полковник Алкаєв, як і багато інших силовиків Білорусі, народився в Росії і більше 30 років пропрацював у пенітенціарній системі СРСР і Казахстану. Він колишній начальник мінського СІЗО, який особисто видавав розстрільний пістолет сумновідомому командиру СОБРа, палачу Дмітрію Павліченку. Алкаєв отримав політичний притулок у Німеччині і зараз живе у Берліні, а Павліченко у Мінську займається придушенням протесту білорусів проти Лукашенка.

Ці ж записи отримала й Нацполіція України, причому ще в грудні 2020 року. Тому на все це потрібно дивитися у комплексі.

Саме рік тому, у грудні 2019 року, Юрій Гаравський - ексбоєць білоруського СОБРа, отже, підлеглий Павліченка - розповів "Німецькій хвилі" про деталі вбивств Захаренка, Гончара і Красовського. Він стверджував, що був одним з тих, хто у 1999 році викрали і застрелили цих політичних противників Лукашенка.

Відбулося це зізнання "в акурат" у момент, коли Путін чинив тиск на Лукашенка в питанні Союзної держави РФ І Білорусі, яку хотів очолити. Отже, не випадково з'явилася й нова інформація вже у грудні 2020.

Це усе має почерк російських спецслужб. Щось подібне, до речі, відбувалося і з Кучмою. Це серійна операція.

У 1999 році російська агентура в оточенні Лукашенка організовує вбивство Захаренка, Гончара і Красовського, щоб встановити свій зовнішній контроль над Лукашенком.

У 2000 році російська агентура в оточенні Кучми організовує вбивство Георгія Ґонґадзе, щоб встановити свій зовнішній контроль над Кучмою.

Це не скасовує вини Лукашенка й Кучми і не виправдовує їх. Про це просто треба знати.

У 2012-му росіяни хотіли підвісити Лукашенка повторно на замовленні вбивства Шеремета, але щось пішло не так

У 2012-му росіяни хотіли підвісити Лукашенка повторно на замовленні вбивства Шеремета, але щось пішло не так. Тодішній голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев, запис голосу якого ми почули сьогодні, дуже швидко звільнився з посади...

Павла Шеремета усе-таки підірвали, але не у Росії 2012-го, а у Києві 2016-го. Причому, відразу після його поїздки до Москви. І вже тоді найвірогіднішим замовником виглядав Лукашенко. Але я думаю, що це була саме російська операція "під чужим прапором". Сьогодні нас знову направляють на "білоруський слід".

Ну і справи слідства Нацполіції, як і його політичного патрона - міністра внутрішніх справ (разом з президентом) у цій справі виглядають кепсько. Невинних треба відпускати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі