МВФ не вірить Україні. Не буде ні місії, ні грошей

Ми опинилися на дієті під час хвороби

Відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і головою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Українська сторона дуже просила МВФ надіслати місію. Але Фонд поки не бачить такої можливості. Перегляду програми має передувати повне взаєморозуміння у кроках, за словами глави МВФ.

Розумних людей можна обдурити. Але тільки раз. Вдруге вони вам уже не вірять.

При цьому, на даний момент йдеться навіть не про транш. А про місію МВФ. Чому для України так важлива місія? Тому що це сигнал, що співпрацю розморожено. Що Україна в програмі. Це дозволило б отримати гроші від Євросоюзу, наприклад. Принаймні дозволило б говорити з ЄС про таку можливість навіть до отримання траншу. Хоча не факт, що спрацювало б.

І точно візит місії МВФ потрібен для виходу на зовнішні ринки. Для отримання грошей інвесторів. Справа в тому, що грошей цих зараз дуже багато. Світ здуває від грошей. Американські фондові індекси, після перемоги Байдена і новин від виробників вакцин, знаходяться на історичних максимумах. Тому інвестори потребують нових позичальників. Особливо тих, що дають таку високу прибутковість, як Україна. А український бюджет дуже потребує грошей. Прямо дуже. І якби від МВФ був позитивний сигнал, вже наступного дня український Мінфін оголосив би про новий випуск.

Візит місії МВФ потрібен для виходу на зовнішні ринки. Для отримання грошей інвесторів

У МВФ це теж розуміють. Не дурні. І дадуть цей сигнал тільки якщо знову зможуть повірити в те, що Україна виконає взяті на себе зобов'язання. Поки що, на жаль, навіть всі пункти дуже простої програми не виконали. Заяви української сторони про те, що ми все виконали для першого траншу не коректні. Ми можливо виконали все, що мали зробити на кінець липня. Але кінець липня був давно. А меморандум передбачає розклад кроків, тайм-план реформ. Може, для когось це стане сюрпризом, але чим пізніше ви виконуєте вимоги, тим більше вимог вам треба виконати. І це логічно. Це зв'язок часу і простору, практично. І якщо ви виконали те, що мали зробити в липні, але говорите про транш у грудні, то ви не отримаєте транш, поки не зробите все, що треба було виконати до грудня. Бо ви не виконуєте план співпраці. Не виконуєте взяті на себе зобов'язання. А ви самі говорили, що зобов'язуєтеся до певної дати провести певні реформи. І якщо пам'ять погана, то не біда, все записано в меморандумі.

Не кажучи вже про те, що під удар поставили безліч реформ, зроблених в рамках співпраці з Фондом. Місія приїде тільки якщо буде full agreement, тобто в МВФ побачать, що українська влада має план, як полагодити те, що вони вже зробили і президент під цим планом публічно підпишеться. Поки що президент не підписався навіть під судовою реформою, яка передбачена співпрацею з МВФ. І мова тут тільки про приїзд місії, не про виділення грошей. Гроші будуть тільки коли цей план реалізують. У чому є великі сумніви.

Де можуть бути проблеми? Це відновлення довіри до НБУ, це бюджет на наступний рік, де роздутий дефіцит і завищені доходи, і це, перш за все, антикорупційна інфраструктура, яку треба відновити, куди вже можна приплюсувати судову реформу. Загалом, типова "місія нездійсненна". І незмінний порядок денний від наших партнерів в останні місяці. Нічого нового.

Чи може Україна вийти на ринок без місії МВФ? Теоретично може. Але випуск буде не більшим. Знову ж, вся справа у дуже хорошому настрої ринків. Їм треба кудись дівати гроші. І на даний момент інвестори готові закривати очі на багато що, готові шукати позитив там, де його немає (наприклад, інвесторам дуже сподобалася різка реакція президента на рішення КС, тому що президент вперше за багато місяців зайняв позицію, хоч ніякого ефекту на реальність ця реакція і не мала), готові на невеликій випуск. Принаймні поки погода на ринках не змінилася.

Це повністю повторює стратегію "пропетляти", яку використовував Янукович в 2012-2013 роках

Чи було колись таке вже в історії України? Так, це повністю повторює стратегію "пропетляти", яку використовував Янукович в 2012-2013 роках. Допетляв у результаті.

Але певний час така стратегія працює. Ну, як працює. Дозволяє уникнути колапсу. Повного. Але "нам би день простояти та ніч протриматись". І бюджет порожній. І грошей на підтримку бізнесу немає. В умовах боротьби з коронавірусом, в умови карантину. Це жорстка дієта в умовах, коли ви хворієте і вам потрібно багато харчуватися, щоб відновити сили. І якщо ви довго її будете дотримуватися, то кінець вам не сподобається.

І питання, чому ми опинилися на дієті під час хвороби? Тільки тому, що хтось вирішив, що можна кинути партнерів. Тільки тому, що хтось вирішив, що можна відмотати реформи. Тільки тому, що хтось вирішив, що боротися з корупцією погано. Тільки тому, що хтось вирішив, що зовнішнє управління заважає керувати по-українськи.

Ну ось тепер петляємо. В рамках давніх українських традицій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі